Guvernul a aprobat o hotărâre privind lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în unități medicale. Ea conține 24 de disfuncții și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Coronavirus a fost inclus.
Documentul aprobat de Guvern stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în spitale sau în locații alternative atașate acestora. În această listă a fost introdus și noul coronavirus. Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în listă.
„Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificarea rapidă, declarare și instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală” – Ministerul Sănătății.
Luând în calcul faptul că aceste boli sunt tratate în primul rând în spitalele și secțiile de boli infecțioase, lista unităților medicale de bază în care bolnavii vor fi izolați în scopul evaluării clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități medicale. În funcție de capabilitățile acestora, sunt unități de faza I și II. Primele sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecționease.
„Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite in continuare spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unități sanitare :
a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru
celelalte urgenţe medico-chirurgicale.
b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau
pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul
Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi
sanitare private), se arată în Hotărârea de Guvern.