06 sept. 2019 | 07:00

Românii nu se mai opresc din cumpărat: creșterea explozivă care trădează inconștiența

Știri generale
Românii nu se mai opresc din cumpărat: creșterea explozivă care trădează inconștiența

Mai mulți economiști de renume mondial sunt de părere că ne apropiem cu pași repezi de o nouă criză economică. Prețurile generoase la apartamente și obsesia oamenilor pentru cumpărături reprezintă argumente imbatabile ale trendului îngrijorător..

Conform unui raport publicat de Adevărul, rata consumului a crescut brusc în ultimii ani, iar ritmul nu pare să încetinească prea curând. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, un indicator reprezentativ pentru consum, şi-a accelerat avansul în iunie la 8,3%, ritmul de creştere fiind de două ori mai mare decât în iunie şi mai, când avansul era de 4,9% (faţă de iunie 2018), respectiv de numai 3,9 (faţă de mai 2018).

Dacă intrăm în detalii, acele 8,3 procente reflectă o creștere a volumului cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, de la un an la altul. Nu sunt luate în calcul vânzările de autovehicule și motociclete. Diferența a fost punctată între iulie 2018 și iulie 2019. Mai mult decât atât, 9,6%, au crescut vânzările de produse nealimentare și vânzările de carburant – 9,5%. În mod surprinzător, cea mai mică creștere s-a înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun. În acea zonă, s-a observat o creștere de doar 5,9%.

”Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2019, comparativ cu luna iulie 2018 a înregistrat o creştere cu 7,9%, datorită creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,0%), vânzările de produse nealimentare (+8,7%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%).”, se arată în raportul Adevărul.

Trecând însă peste diferența de la an la an, până și din luna iunie în luna iulie 2019, s-a putut observa o creștere clară a dorinței de cheltuială a românilor. De această dată, s-a reflectat într-un salt de 8,7%.

În întreaga perioadă 1 ianuarie – 31 iulie 2019, comparativ cu prima jumătate a anului 2018, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere de 7,1%. Din nou, nu a fost vorba de autovehicule sau motociclete.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Hidroelectrica, anunț important pentru toți clienții! Schimbările anunțate pentru următoarea perioadă
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Adio COZI la SGR! Un nou DISPOZITIV de COLECTAT STICLE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro