Lucian Croitoru, omul lui Mugur Isărescu, recomandă înghețarea salariilor cel puțin 2 ani, pentru a evita intrarea României în recesiune. Ce se va întâmpla cu bugetarii?
Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, recomandă înghețarea salariilor cel puțin 2 ani, altminteri România va intra în recesiune. Dacă stopul va apărea într-un viitor relativ apropiat de 2019, nu poate fi exlus un studden stop, lucru care va duce la deprecierea monedei și la imposibilitatea de a reduce rata dobânzii fără a alimenta deprecierea, ce ar deteriora bilanțurile celor cu datorii, încetinind, astfel, creșterea economiei. În asemenea condiții, economistul spune că spațiul de manevră al politicii monetare nu poate fi utilizat în recesiune pe deplin.
„Ceea ce îngrijorează este faptul că unii parametri ai structurii cheltuielilor sunt într-o poziţie mai precară comparativ cu anul 2008, ceea ce va face mai dificilă administrarea recesiunii. Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile ajustate pentru cheltuielile sociale imputabile era în 2008 de 35,1% din sarcina fiscală, iar în 2018 era de 38,9% din sarcina fiscală.
Similar, ponderea cheltuielilor sociale în sarcina fiscală era în 2008 de 36,9%, iar în 2018 de 41,5 %. În consecinţă, ponderea celor două tipuri de cheltuieli luate împreună au crescut de la 72% din sarcina fiscală în 2008 la 85,8% din sarcina fiscală în 2009, anul recesiunii severe”, declartă Croitoru.
În cazul în care o recesiune de aceeași amploare ar interveni în anul 2020 și ponderea în sarcina fiscală a cheltuielilor sociale și a celor cu remunerații ajustate pentru cheltuielile imputabile ar fi în 2019 la nivelul din 2018. De aici rezultă că cele două tipuri de cheltuieli luate împreună ar ajunge la 2020 la circa 94,3% din sarcina fiscală. Dacă acest nivel ar fi atins, nu ar mai lăsa destul loc pentru alte cheltuieli curente și de investiții, ceea ce ar aduce după sine soluții dureroase, susține consultantul Băncii Naționale.
„De aceea, dacă vom avea timp, cel mai bine ar fi să stopăm creşterea salariilor pentru 2 ani. Asta ar uşura mult ajustarea pe care o va impune inevitabila recesiune”, a mai spus economistul.
Pentru a nu se ajunge la acest lucru, Croitoru vine cu două scenarii: creșterea impozitării, ce ar atrage însă și creșterea inflației, iar al plan este de a îngheța salariile pe o perioadă limitată, ce nu va avea efecte asupra creșterii prețurilor.