Vă vine să credeți că, în România, încă mai sunt cozi interminabile, la mâncare? Piața Obor este luată cu asalt de doritorii de mici și bere. Zeci de pofticioși stau răbdători la coadă, chiar și câte o oră, indiferent că e soare sau că plouă cu găleata. Cât de sănătoși sunt însă tradiționalii mici, dar și ce jonglerii fac unii vânzători, ca să păstreze un preț scăzut, ne dezvăluie, în exclusivitate pentru Playtech Știri, nutriționista Codruța Pantelimon și omul de afaceri Marius Galan, desemnat ”Regele Grătarului”, la PRO TV.
Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit despre tradiționala zi de 1 Mai muncitoresc, când românii serbează cu mici și bere, la iarbă verde. Însă, cât de sănătoși sunt micii, pentru organism?
”Micii, ca și compoziție, nu sunt fatali, căci este un produs din grăsime și din carne tocată diversă, însă, numai dacă îi facem pe grătarul de la aragaz. Pe cărbuni, este de notorietate toxicitatea fumului emis de focul din cărbuni, alias 300 de țigări fum inhalat, pentru cine stă ”la comanda de serviciu”, adică cei care îi perpelesc.
Aceste grăsimi nesaturate, să zicem cu indulgență, nu ar fi nocive pentru sistemul cardiovascular și ficat, dacă ar fi serviți cu măsură. Din nou, revin la minunata și magica măsură. Însă, întreabă un bărbat câți mici mănâncă. Și de câte ori pe lună, de cum apare firul ierbii până la Sfânta Mărie sfârâie grătarele prin poienițe în spatele și în fața blocului, pentru cei care doresc să-și evalueze public potența.
Deci, preferabil gătiți pe aragaz, însă farmecul românesc dispare odată cu dorința de a mânca și de a trăi sănătos”.
Specialista în nutriție ne sfătuiește să nu mai amestecăm berea cu micii, la masă:
”Și acum bomba se declanșează fără echivoc când amestecăm proteina animalieră cu alcoolul. Și, mai grav, cu berea. Berea este un aliment făcut din mei cereale. Este sănătoasă dacă este băută nefiltrată și nu în combinație cu alimente de origine animală.
Deci click bomb intervine cu această combinație. Ficatul cere ajutor, prima oară, a doua oară. Până când intră în greva japoneză. Apoi, când intră în greva generală deja e prea târziu pentru cel care îl poartă cu atâta mândrie înfigându-și burta la înaintare, dând din colț în colț, așteptând un miracol din partea medicilor de specialitate.
Această combinație este nocivă pentru uzina noastră, cea de toate zilele, ficatul care, dragul de el, ne epurează zilnic fără să știm toate combinațiile nefaste. Apoi, când îți bate la ușa conștiinței, și-ți dă nota de plată, pe care scrie steatoză hepatică, omul devine revoltat și nerecunoscător”.
Nutriționista Codruța Pantelimon ne învață și mici trucuri, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. Iată când este indicat alcoolul, la masă:
”Dacă e să alegem cel mai mic rău, recomand ca alcoolul să fie băut, înainte de servirea mesei, cu cel puțin 30 minute. Oare, câți respectă un mic și „biet” sfat? Va fi ridiculizat și băgat în pubela de gunoi. Apropos de asta, am fost la Rezervația Fântânița cu fiica mea, ca să pictăm pentru un proiect la școală.
Îmi plângea sufletul, când vedeam sticle goale de bere și peturi, aruncate în vârful dealului. Românul rămâne o specie paradox: cum urci dealul cu plasa plină ochi de bere, însă nu cobori cu ele goale, ca să le depozitezi corespunzător, în semn de recunoștință în fața naturii în care omul se simte rege.
Pentru mine, personal, ce am văzut acolo…Nu voi înțelege niciodată această atitudine a omului pentru natură”, a mai menționat specialista în nutriție, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Citiți și: Secretul micilor de la Cocoșatu’. Cum faci acasă cei mai buni mititei, la fel ca la restaurant
Un mic, în Piața Obor, costă 5 lei, la fel ca în multe alte localuri. E un preț bun, aparent, chiar mai scăzut, comparativ cu 2023. Iată însă ce jonglerii fac, în general, comercianții din România, indiferent de produs, pentru a păstra un preț cât mai jos:
”Un mic de 90 grame costă 7 lei, iar un mic de 50 de grame costă 5 lei, adică mai puțin. Nu mulți pun pe afiș gramajul unui mic, și crezi că ai găsit o ofertă bună, că nu s-a scumpit, comparativ cu alți ani. Însă, nu numai la mici e așa.
Comerciantul nu pierde, clientul pierde, căci, deși prețul este același, cu care ești obișnuit, trebuie să afli și ce gramaj cumperi”, ne-a dezvăluit omul de afaceri Marius Galan, câștigătorul concursului din 2013 ”Încingeți grătarul, că-mi sare muștarul!”, de la PRO TV.