Românii care vor rămâne fără cei 5.000 de euro promiși de la Guvern

Românii care vor rămâne fără cei 5.000 de euro promiși de la Guvern
Cine sunt romanii care nu primesc 5000 de euro de la Guvern

O anumită categorie de români rămâne fără subvenția de la Guvern, în valoare de 5000 de euro. Deși banii erau promiși, un Minister caută acum soluții pentru acești oameni care au rămas pe dinafară. Sumele erau compensaţie pentru pierderile suferite în pandemia de coronavirus. Se pare că liderii politici au făcut calcule greșite și lumea s-a trezit fără bani.

Lovitură pentru anumiți români

Lista cu cererile de finanţare depuse în cadrul măsurii „Microgranturi în domeniul alimentar” este publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii. La nivel național, există peste 32.000 de solicitări şi bani pentru doar 10.000. Ce transmit oficialii români.

Banii care erau destinați agricultorilor drept compensaţie pentru pierderile suferite în pandemie, puşi la dispoziţie prin măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, s-au dovedit insuficienţi. Sunt 50 de milioane de euro şi peste 32.000 de solicitări. Asta înseamnă că doar un fermier din trei va primi micrograntul de 5.000 euro.

Fermierii și agricultorii nu primesc cei 5.000 de euro promiși de Guvern

Fermierii și agricultorii români sunt revoltați de cum s-au distribuit banii UE. Criteriul „primul venit, primul servit” este considerat injust şi în măsură să-i penalizeze pe producătorii care nu se descurcă la calculator şi nici nu s-au „orientat” la timp către persoane care au prestat contracost serviciul încărcării documentelor în aplicaţie. Trebuie precizat că suma de 50 de milioane de euro s-a epuizat în primele 15 minute de la deschiderea aplicaţiei. Atât de mare a fost cererea.

Bătaie mare pe subvenția de la stat

Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încearcă să găsească soluții. Potrivit oficialilor din acest minister, există preocupare pentru „identificarea unei surse de finanţare care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanţilor care activează în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, aflaţi în situaţia de a nu obţine finanţare prin această măsură ca urmare a epuizării plafonului disponibil”.

Reacția Ministerului Agriculturii

În ceea ce priveşte lista finală a beneficiarilor, MADR spune că la realizarea acesteia se va ţine cont de prevederile art.8 din OUG nr.61/2022 – „Cererile de finanţare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanţare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi în limita fondurilor alocate, conform art. 4 alin (2)”.

Citește și O nouă umilință pentru profesori din partea Guvernului: mărirea salarială pentru fiecare cadru didactic, în medie de 65 de lei

Reprezentanții acestui minister aduc mulțumiri fermierilor care au arătat un interes deosebit pentru accesarea acestei forme de sprijin şi promit că vor continua demersurile de identificare a unei surse de finanţare. Este nevoie urgentă de o soluție care să răspundă cât mai bine nevoilor solicitanţilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare, aflaţi în situaţia de a nu obţine finanţare prin această măsură, ca urmare a epuizării plafonului disponibil.