La nivelul Consiliilor județene și al Capitalei, se vor demara noi acțiuni de recensământ al populației. Au trecut aproape zece ani de la ultimul recensământ făcut în București, dar și la nivel național. Noua acțiune va avea loc anul viitor, iar asta implică personal recenzor. Așa că s-ar putea să aveți noroc, dacă sunteți în căutarea unui job.
Recent autorităților locale și din Capitală li s-a trasat sarcina unui nou recensământ al populației, la mai bine de zece ani de la ultima acțiune de acest fel. Conform informațiilor, pentru a se putea derula în bune condiții toată această acțiune, autoritățile vor avea nevoie de personal recenzor.
Nu este un job permanent, clar, ci unul de rotunjire a veniturilor pentru cei interesați, care vor fi plătiți în funcție de atribuțiile trasate și de activitate. Conform celor de la avocaten.ro, un recenzor va beneficia de o sumă frumușică. Banii vor fi acordați pe toată perioada în care se va desfășura recensământul. Astfel că un recenzor va încasa aproape 8.000 de lei pentru cele două luni cât va activa în cadrul grupelor de personal recenzor, pe toată perioada recensământui.
Pentru a putea deveni personal recenzor va trebui să vă prezentați la autoritățile ce vor demara procedura de recensământ, atât în Capitală, cât și la nivel național. În afară de acest aspect, va trebui să îndepliniți anumite condiții, conform legii:
Conform publicației amintite anterior, un recenzor va avea suma de 8 lei, pentru activitata de recenzare, pe chestionarele pentru persoane. Dacă vorbim de recenzarea locuințelor, aici tariful va fi de cinci lei pe pe chestionar. Suma, spune publicația, nu va trebui să depășească suma totală de 8.000 de lei brut.
”În cazul recenzării orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata este de zece lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor. Recenzorul va încasa șase lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor.”, scrie avocatnet.ro.
În afară de personalul recenzor care va merge în teritoriu, mai sunt și cei care vor asista la autorecenzarea din teritoriu. În cazul acestora tariful va fi de 23,25 lei pe oră. În același tarif sunt incluși și recenzorii pentru recensământul de probă, recenzorii pentru cercetarea statistică post-recensământ, recenzorii-șefi sau coordonatorii.
La nivel județean, cei care vor coordona acțiunile de recenzare, adică coordonatorii, vor primi din partea autorităților 34,85 lei pe oră. În cazul acestora nu trebuie să treacă de suma brută de 36.000 lei pentru șase luni de contractare a serviciilor.
Conform OUG 19/2020, recensământul va începe anul viitor, cu modificări la atribuțiile personalului recenzor, și anume, aceștia vor putea lua date despre locuitorii unui bloc și de la administratorii de bloc, sau chiar de la vecinii celor vizați.