Veste excelentă pentru o categorie mare de angajați, în urma promulgării legii de către Klaus Iohannis, în luna septembrie. După ce președintele a dat undă verde, angajații din domeniul medical, care și-au riscat viața în timpul pandemiei, vor primi mărirea salarială promisă de Guvern.
Un număr semnificativ de angajați din domeniul medical din România se vor bucura de sporuri de 30% din salariu, în urma promulgării unei legi adoptate în luna septembrie de către președintele Klaus Iohannis.
Inițiativa, propusă de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), a fost adoptată de Parlament în septembrie și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, miercuri.
Astfel, legea rezolvă o problemă juridică survenită, în urma căreia, personalul medical care a avut dreptul la sporuri salariale în timpul pandemiei COVID-19 nu a putut primi aceste beneficii salariale până acum.
Potrivit declarațiilor făcute de Ladanyi Laszlo, deputat din județul Harghita și elaboratorul proiectului de lege, în timpul pandemiei, personalul medical ar fi trebuit să beneficieze de un spor salarial de 30% pe durata stării de urgență și în următoarele trei luni, însă mulți nu au primit aceste sporuri, deoarece legea nu specifica sursa de finanțare.
”Inițiativa legislativă a UDMR nu a ignorant aceste nereguli și a modificat legea, astfel încât aceste sporuri să fie acoperite din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Astfel, personalul medical implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 va primi în curând beneficiile financiare cuvenite. Inițiativa legislativă a UDMR a fost motivată de faptul că personalul medical care s-a implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 a avut dreptul la un spor salarial de 30%, pe durata stării de urgență și în următoarele trei luni, însă în multe cazuri acesta nu a fost plătit, deoarece legea nu specifica sursa de finanțare.
Am reușit să modificăm legea, astfel încât acest beneficiu să fie acoperit din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, astfel încât persoanele în cauză să primească cât mai curând beneficiile financiare cuvenite”, a declarat politicianul.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că noul proiect de lege a salarizării trebuie să includă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc, pentru a asigura stabilitate și predictibilitate în sistemul de salarizare. Acest mecanism ar putea ajuta la evitarea fluctuațiilor neprevăzute în salariile angajaților din diferite sectoare.
De asemenea, pentru a încuraja performanța, ministrul a declarat că se va introduce un spor lunar în cadrul sistemului de salarizare. Acest spor va recompensa angajații pentru eforturile lor deosebite și pentru obținerea unor rezultate deosebite în activitatea lor.
Negocierile privind noua lege a salarizării au avut loc în cadrul unor discuții maraton, la care au participat profesioniștii din domeniul transporturilor, autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare.
Aceste negocieri au avut ca scop evidențierea problemelor specifice din diferitele domenii de activitate, astfel încât viitoarea lege să poată fi adaptată nevoilor și particularităților fiecărui sector în parte.
O dată cu noul proiect de lege a salarizării se așteaptă îmbunătățiri semnificative în sistemul de salarizare din România, asigurând egalitate și transparență în acordarea salariilor și recompensând performanța în mod adecvat.