19 oct. 2023 | 14:46

Românii care vor primi, în sfârșit, salarii mai mari. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Politică
Românii care vor primi, în sfârșit, salarii mai mari. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a promulgat legea sporurilor

Veste excelentă pentru o categorie mare de angajați, în urma promulgării legii de către Klaus Iohannis, în luna septembrie. După ce președintele a dat undă verde, angajații din domeniul medical, care și-au riscat viața în timpul pandemiei, vor primi mărirea salarială promisă de Guvern.

Salarii mai mari pentru angajații din Sănătate

Un număr semnificativ de angajați din domeniul medical din România se vor bucura de sporuri de 30% din salariu, în urma promulgării unei legi adoptate în luna septembrie de către președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa, propusă de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), a fost adoptată de Parlament în septembrie și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, miercuri.

Astfel, legea rezolvă o problemă juridică survenită, în urma căreia, personalul medical care a avut dreptul la sporuri salariale în timpul pandemiei COVID-19 nu a putut primi aceste beneficii salariale până acum.

Cine va suporta cheltulile apărute în urma acordării sporurilor

Potrivit declarațiilor făcute de Ladanyi Laszlo, deputat din județul Harghita și elaboratorul proiectului de lege, în timpul pandemiei, personalul medical ar fi trebuit să beneficieze de un spor salarial de 30% pe durata stării de urgență și în următoarele trei luni, însă mulți nu au primit aceste sporuri, deoarece legea nu specifica sursa de finanțare.

”Inițiativa legislativă a UDMR nu a ignorant aceste nereguli și a modificat legea, astfel încât aceste sporuri să fie acoperite din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Astfel, personalul medical implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 va primi în curând beneficiile financiare cuvenite. Inițiativa legislativă a UDMR a fost motivată de faptul că personalul medical care s-a implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 a avut dreptul la un spor salarial de 30%, pe durata stării de urgență și în următoarele trei luni, însă în multe cazuri acesta nu a fost plătit, deoarece legea nu specifica sursa de finanțare.

Am reușit să modificăm legea, astfel încât acest beneficiu să fie acoperit din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, astfel încât persoanele în cauză să primească cât mai curând beneficiile financiare cuvenite”, a declarat politicianul.

Legea salarizării ar putea aduce noi sporuri pentru mai mulți angajați

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că noul proiect de lege a salarizării trebuie să includă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc, pentru a asigura stabilitate și predictibilitate în sistemul de salarizare. Acest mecanism ar putea ajuta la evitarea fluctuațiilor neprevăzute în salariile angajaților din diferite sectoare.

De asemenea, pentru a încuraja performanța, ministrul a declarat că se va introduce un spor lunar în cadrul sistemului de salarizare. Acest spor va recompensa angajații pentru eforturile lor deosebite și pentru obținerea unor rezultate deosebite în activitatea lor.

Negocierile privind noua lege a salarizării au avut loc în cadrul unor discuții maraton, la care au participat profesioniștii din domeniul transporturilor, autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare.

Aceste negocieri au avut ca scop evidențierea problemelor specifice din diferitele domenii de activitate, astfel încât viitoarea lege să poată fi adaptată nevoilor și particularităților fiecărui sector în parte.

O dată cu noul proiect de lege a salarizării se așteaptă îmbunătățiri semnificative în sistemul de salarizare din România, asigurând egalitate și transparență în acordarea salariilor și recompensând performanța în mod adecvat.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro