Ce sporuri colosale vor primi cadrele medicale care îngrijesc pacienții cu covid-19 în 2022

Ce sporuri colosale vor primi cadrele medicale care îngrijesc pacienții cu covid-19 în 2022
Personalul sanitar implicat in lupta covid, sporuri uriase in 2022

S-a anunțat ce sporuri uriașe vor primi cadrele medicale care îngrijesc pacienții cu covid-19 în acest an. Personalul medical care îngrijește pacienți bolnavi de coronavirus sau care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea și diagnosticarea acestora beneficiază de spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. Cât reprezintă sporul?

Personalul medical care va fi implicat în lupta cu coronavirusul, sporuri uriașe de periculozitate. Cât se va adăuga la salariu

În acest an, personalul medical care va îngriji bolnavi de coronavirus sau vor avea sarcini care implică COVID-19, adică recoltare probe, testare rapidă, evaluare, diagnosticare vor beneficia de un spor de periculozitate uriaș. Astfel, toți cei din sistemul sanitar care vor avea sarcini ce implică Covid-19 vor beneficia de un spor la salariu între 55 și 85%.

Guvernul României a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, proiectul de Hotărâre în ceea ce privește modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. 2 la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din bugetul de stat, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Infecția cu coronavirus se va transforma încet într-o viroză sezonieră

Prin acest act normativ s-a creat cadrul legal de compensare bănească a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți infectați cu virusul Covid-19, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. VI din Legea 136/2020.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că infecţia cu COVID-19 se transformă încet într-un fel de viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val, acesta nu va pune probleme.

Este posibil un nou val al pandemiei, însă fără impact asupra sănătăţii publice

„Eu am evitat să fiu tranşant, nu pentru că nu-mi place să fie tranşant, ci pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale.

Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.