Există anumiți români care vor pierde tichetele sociale. O anumită categorie de cetățeni nu vor mai beneficia de ajutorul oferit de stat. Urmează ca datele să fie actualizate pentru cei care sunt ajutați, moment din care unii vor pierde voucherele. Cardurile sociale sunt alimentate în mod normal cu suma de 250 de lei. Când va avea loc actualizarea listelor de beneficiari de către Ministerul Muncii? Noile informații vor fi verificate ulterior de ANAF.
Urmează să își facă apariția a treia tranșă de vouchere pentru alimente. Lista cu datele cu beneficiari se va actualiza în curând, iar mulți români vor pierde ajutorul. Cardurile sociale cu suma de 250 de lei urmează să fie alimentate în luna octombrie 2022, lucru pentru care listele cu beneficiari vor fi din nou revizuite.
Graficul prezentat de autorități la început de program arată că lista beneficiarilor va fi actualizată între datele 17 octombrie și 21 octombrie. Aceasta va fi realizată de Ministerul Muncii și verificată de către ANAF. Între aceeași perioadă, Compania Națională Poșta Română prelucrează datele.
Banii vor ajunge către românii aleși în cele din urmă între datele 24 octombrie și 31 octombrie 2022. Suma oferită pe tichetele sociale pentru alimente are o anumită perioadă de timp în care poate fi folosită.
,,Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Românii care se bucură de un astfel de ajutor întâmpină câteva probleme. Mulți dintre ei sunt eligibili, dar nu au primit cardul.
Categorii eligibile:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Alte situații întâmpinate de români sunt legate de cardul care nu este funcțional sau care a fost pierdut, valabilitatea sa sau locurile unde poate fi folosit.