Românii care trebuie să dea pensia înapoi. Statul român te caută și pe lumea cealaltă pentru câțiva șfanți

Românii care trebuie să dea pensia înapoi. Statul român te caută și pe lumea cealaltă pentru câțiva șfanți

Statul citeză în instanță persoanele care au primit ani la rând pensii de invaliditate în mod ilegal. Oamenii care au primit bani pe baza unor acte false sunt chemați în fața legii pentru a returna sumele primite. Un dosar de amploare în care mii de oameni din Dâmbovița au primit ilegal pensii de invaliditate produce efecte și după 16 ani de la declanșarea scandalului.

Scandal de proporții în Dâmbovița

Casa de pensii Dâmbovița vrea revizuirea deciziilor inițiale, pe motiv că soțul supraviețuitor ar putea cere pensie de urmaș. Inițial fusese deschis un dosar penal și a fost condamnată la închisoare o asistentă din Moreni care a întocmit acte false de invaliditate.

Întreg scandalul a izbucnit în 2006 după un control de audit a Casei Naționale de Pensii care a dezvăluit că 3.200 de dosare de pensionare pe caz de boală au fost făcute ilegal. Oamenii au luat pensie de boală ilegal cu ajutorul asistentei din Moreni.

Mulți dintre beneficiari au murit între timp, dar citațiile încă vin către rudele lor care nu știu cum să procedeze.

Prejudiciul depășește 40 de milioane de lei și ca să își recupereze banii, Casa de Pensii Dâmbovița a cerut în 2020 redeschiderea dosarului pe cale civilă.

„Parcă ţi-e şi frică? De-abia a murit soţul meu, în noiembrie anul trecut şi pe mine, la bătrâneţe, să mă mai cheme pe la uşile tribunalului.

Eu am zis că mă prezint eu pe 3 martie şi îi întreb: îi măriţi pensia? Că şi-aşa avea o pensie de nimic pentru cât a muncit, de nici 1.400 de lei

Dădeam 500 de lei numai pe tratament, la boala lui”, declară Dobra Tanţa, din comuna Dobra, conform Adevărul.

Ce spun rudele persoanelor decedate

Într-un alt caz, soția unui bărbat decedat cu pensie de handicap cere să i se plătească pensia soțului de la data decesului și până astăzi, pentru că se simte „tulburată”.

„Dacă îl cred viu, să îmi plătească mie toate pensiile din 2012 până în prezent, toate pensioarele lui să mi le dea!

Soţul meu a lucrat până în 1999 când a avut accident de muncă, a fost scos pe caz de boală, de invaliditate, de către  (..) din Bucureşti.

A fost accident de muncă, şi-a rupt ambele picioare şi a fost operat la Spitalul 2 CF Bucureşti”, spune femeia.