O modificare la legea pensiilor îi va lăsa fără venituri pe cei care primeau pensie pe caz de boală sau de invaliditate, în cazul în care nu au cotizat la sistemul public de pensii.
Pensia de invaliditate este unul dintre cele patru modele de pensii din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, ce a fost publicată în data de 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și care urmează să intre în vigoare în data de 1 septembrie 2021. Viitoarea lege presupune ca pensia de invaliditate să fie acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare, cum este și în prezent, dar care au realizat, însă, stagiile de cotizare în sistemul public de pensii.
Prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din luna decembrie 1989 va rămâne
Legea se rezumă la două tipuri de cauze: de pierdere totală ori a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două cazuri, da și accidente de muncă sau boli profesionale, cât și boli sau accidente care nu au legătură cu serviciul. Cu toate acestea, în noua lege nu mai sunt precizate drept cauza pentru care se poate obține pensia de invaliditate boli precum: schizofrenia, SIDA și neplaziile. De subliniat este că în pofida acestei modificări, prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din luna decembrie 1989 va rămâne.
Pensia de invaliditate este unul dintre cele 4 tipuri de pensii din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii
În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditate este:
Pensia de invaliditate se acordă: