Românii care pot beneficia de banii de pensie privată. Când îi poți retrage, de fapt

Românii care pot beneficia de banii de pensie privată. Când îi poți retrage, de fapt
Ce români pot benficia de pensia privată?

Care sunt românii care pot beneficia de banii de pensie privată și cât pot retrage banii? Mulți cetățeni nu știau acest lucru. Autoritatea de Supraveghere Financiară vine cu mai multe detalii în acest sens. Ce trebuie să știe toți?

Ce români pot beneficia de pensie privată: detalii de la ASP

Zeci de mii de români au uitat să își retragă banii de pensie privată, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să îi oblige pe administratori să informeze cotizanții că pot lua banii la o anumită vârstă. Concret, aceștia pot beneficia de sumele de care dispun abia după ce împlinesc 60 de ani.

Datele arată că peste 65% din românii de peste 60 de ani care dețin un cont de pensie privată facultativă au renunțat să mai cotizeze. De asemenea, ei nici nu au solicitat să le fie plătit activul, arată ASF.

Instituția vrea să impună administratorilor de pensii private facultative să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit românilor și prevederea legală care arată că ”participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, conform unui proiect de modificare a normei 19/2021.

Autoritatea mai explică într-o notă de fundamentare că a luat această decizie pentru că majoritatea cotizanților de peste 60 de ani nu au cerut sumele din conturi, dar nici nu mai cotizează.

Ce arată documentul oficial?

”Totodată, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept.

De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni”, arată documentul citat.

Nu este clar însă ce se întâmplă cu aceste persoane, dar principala explicație este că pur și simplu au uitat de acest detaliu, deși administratorii trimit anual scrisori de informare.

Varianta este cu atât mai plauzibilă cu cât pensiile de pilon III au particularitatea de a fi oferite de către angajatori, angajatorul fiind cel care cotizează către administrator. O altă posibilitatea ar fi că românii au decis să își păstreze în cont sumele, în cazul în care valoarea activului este una redusă sau dacă decid că vor folosi acești bani în perioade mai dificile.