Românii care nu plătesc facturi la electricitate. Cum e posibil acest lucru în 2021

Românii care nu plătesc facturi la electricitate. Cum e posibil acest lucru în 2021
Unii români nu au electricitate în 2021

Facturile la gaze și la electricitate nu sunt doar un subiect al jurnalelor de știri, ci și o mare grijă a tot mai multor români, acum, în prag de iarnă. Dar se pare că există și cetățeni ai țării care nu au această grijă…

Românii care nu plătesc facturi la electricitate

Este vorba despre românii din satul Mățara, comuna Colți, un loc care pare uitat de lume, cu foarte puțini locuitori, mai exact 3, după cum arată un reportaj marca Libertatea.ro.  Ce s-a întâmplat cu oamenii de aici însă? Previzibil!

„Au plecat toţi de colo, colo. Care au murit, care au plecat şi nu s-au mai întors. Asta s-a întâmplat”, a răspuns Sandu, unul dintre localnicii rămași, potrivit sursei citate.

Comuna Mățara nu este racordată la rețeaua de electricitate, iar ultimul stâlp de curent este la la 2 kilometri, în Muscel. Motivele nu sunt însă știute. Probabil că după 1989, cum satul se golise deja, autoritățile nu au considerat că este o prioritate ca în acest sat să fie lumină.

Însă curentul electric nu este unica lipsă, căci și drumul de acces reprezintă, în sine, un adevărat neajuns pentru mulți localnici, de vreme ce în acest sat se poate ajunge doar pe jos, în căruță, căci mașinile se împotmolesc pe cărarea îngustă care duce înspre și dinspre Mățara.

Dar în Mățara sursa de energie există și ea vine din panourile fotovoltaice pe care Primăria Colți le-a instalat sătenilor, cu banii de la Guvern, în curți.

„Ajunge să aprindă un bec şi să asculte mama la radio, cam atât”, a spus o altă localnică.

„Iarna, nu fac faţă, nu e soare, n-avem lumină”, a mai comentat însă Sandu.

”Curentul îl putem lua şi de la soare, drumul e grav aici”

De menționat este că conform datelor culese la recensământul din 2011, peste 284.000 de gospodării din România nu sunt conectate la reţeaua de electricitate.

Ultimele estimări făcute publice de Ministerul Energiei, acum trei ani, indică că numai 52.000 de gospodării sunt lipsite de curent electric.

„Avem lampă cu gaz, să stăm la masă seara. Ziua, nu ne trebuie curent, că muncim prin curte, prin livadă. Pentru telefoane, folosim baterii externe. Iar pentru radio, baterii normale. Curentul îl putem lua şi de la soare, dar drumul, drumul e grav aici”, a conchis însă o localnică, potrivit sursei citate.

Măţara este sat al comunei Colţi. Aceasta comună este cunoscută pentru pentru aşezările rupestre şi muzeul chihlimbarului de aici. Însă drumul până în sat se parcurge parţial cu autoturismul, apoi pe jos.