Vești bune pentru români! Facturile la electricitate ar putea fi reduse cu 10-15%, asta în contextul în care scumpirile la energia electrică deja afectează multe persoane și se reflectă în facturi.
Decizia luată ieri de Guvernul Cîțu va intra în vigoare de la 1 noiembrie, anul curent. Conform deciziei, consumatorii vor primi o reducere de 18 bani pe fiecare kWh de electricitate. Singura condiție ar fi să consume între 30 și 200 kwh pe lună.
Ca și exemplu, dacă aveți o factură la energia electrică emisă, în valoare de 100 de lei, conform noilor reglementări, statul ar urma să suporte 25 de lei din valoarea facturii, restul rămânându-vă vouă ca și client final. Peste 5 milioane de familii vor beneficia de subvențiile pentru energie.
știrea inițială din 29 septembrie
Factura la energie ar scădea cu până la 15%, asta în cazul în care s-ar elimina certificatele verzi și contribuția de cogenerare, spune ANRE.
Românii pot plăti cu 15% mai puțin la electricitate, dacă certificatele verzi și contribuția de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat și nu de către consumatori, a spus Dumitru Chiriță, președintele ANRE, care a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentară de anchetă în privința prețurilor energiei.
La momentul de față, toți consumatorii de electricitate plătesc în facturi și certificatele verzi pentru producția de energie regenerabilă, dar și contribuția de cogenerare, pe lângă prețul energiei.
„Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a spus el.
Totodată, Chiriță a mai spus că aceste costuri privind certificatele verzi și contribuția de cogenerare ar urma să fie asigurate din bugetul de stat, în această perioadă de șase luni. ANR a făcut calcule cât ar însemna acest lucru pentru bugetul de stat.
„La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a explicat Chiriţă.
Acest lucru ar duce la o scădere a facturii de 10-15% în medie, a mai spus el. De altfel, șeful ANRE se aștepta ca prețurile să crească după liberalizare, dar nu la nivelurile la care sunt acum.
Cu toate acestea, regulamentele europene interzic autorităților statelor să intervină în formarea prețurilor.
Piața de electricitate din România a fost liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021, iar piața de gaze naturale la 1 iulie 2020.