Încearcă să-ți deschizi o afacere în România și vei fi luat cu asalt de către autorități, printr-o serie de proceduri, formalități, legi întortocheate și numeroase descurajări. Din acest motiv, mulți români au decis să plece dincolo.
Nu mai uimește pe nimeni faptul că un număr mare de români au plecat din țară cu scopul de a lucra sau de a-și deschide afaceri în afara țării. În topul preferințelor nu se află însă Germania, Spania sau Marea Britanie, ci o țară la care nu te aștepți. Este vorba de Slovacia, una dintre țările care au făcut progrese spectaculoase când vine vorba de eliminarea birocrației.
În mod oficial, în Slovacia trăiesc aproximativ 800 de români. Cei mai mulți dintre ei lucrează în construcții și IT, dar unii și-au deschis restaurante, firme de transport sau afaceri imobiliare. Motivul pentru care au decis să devină patroni într-o țară străină are legătură cu încurajările în acest sens din partea autorităților, în contrast puternic cu ce se întâmplă în țara noastră.
În Slovacia, statul este un partener de încredere. Nu îți pune bețe în roate, ci te te ajută. Cu un cost relativ mic al forţei de muncă şi o aşezare geografică favorabilă, în inima Europei Centrale, Slovacia a înregistrat, în ultimii ani, una dintre cele mai puternice creşteri economice dintre statele Uniunii Europene.
Datorită climatului economic propice din teritoriu, sute de companii străine și-au deschis filiale în ultimii ani în Bratislava, capitala Slovaciei. Au fost atrase în principal investiții pe zona de auto. Acest domeniu reprezintă 40% din industria țării și asigură locuri de muncă pentru 250.000 de oameni. Printre companiile importante care și-au deschis uzine acolo, se numără Volkswagen, Peugeot-Citroen, Kia Motors și Jaguar – Land Rover. Ca referință, la ora actuală, Slovacia se laudă cu titlul de cel mai mare producător de automobile pe cap de locuitor din lume.
Vizavi de investitorii românii din Slovacia, Rudolf Haiduc are o firmă de construcții. “Aici, când ţine de acte şi de colaborare, noi putem să comunicăm online. Este şi mai ieftin şi mai repede cu instituţiile statului. Cei de la autorităţi nu au voie să ceară fel de fel de acte, dacă le găsesc pe internet sau dacă sunt emise de ei, nu are voie să te bâzâie cu adu-mi ăla, adu-mi ăla.”, a explicat dezvoltatorul imobiliar.
Un control la o firmă de transport este anunţat din timp, te controlează să le ai pe toate în ordine, actele să fie avlabile. Dacă sunt expirate anumite certificate, nu ar veni să te inunde cu amenzi, nu ăsta e scopul. Vor să evolueze, să meargă lucrurile, firmele să crească aici, să se dezvolte. Sunt foarte multe multinaţionale, foarte mulţi oameni care lucrează aici, e benefic pentru ei., a explicat pentru Pro TV Cornelia Strava, proprietara unei firme de transport.
Slovacia a avut în 2019 o rată a șomajului de 6,2%, un minim istoric. Cu toate acestea, se estimează că în 2020 va ajunge și mai jos, la 5,7%.