Creștinii ortodocși pe rit vechi tocmai au sărbătorit prima zi a Anului Nou, în data de sâmbătă, 14 ianuarie. Revelionul lor a avut loc în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie. Pe lângă sârbi și ucraineni, cine sunt românii care se bucură, în continuare, de sărbătorile de iarnă.
Creștinii ortodocși pe rit vechi, printre care enumerăm sârbii, ucrainenii, rușii, bulgarii și lipovenii din Dobrogea au sărbătorit Revelionul în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie, după calendarul iulian.
În anul 1699, Petru I, țarul Rusiei, a decis ca Anul Nou să fie sărbătorit pe data de 1 ianuarie, după ce a adoptat calendarul iulian, care este în urmă cu 13 zile față de cel gregorian. Calendarul Iulian a funcționat în Rusia până în 1918.
La un an după ce s-a terminat Primul Război Mondial, în 1919, în România s-a adoptat oficial calendarul gregorian, iar data de 1 aprilie a devenit 14 aprilie 1919.
Din acel moment, calendarul nou merge înainte, pe când cel vechi rămâne în urmă cu 3 zile la fiecare 400 de ani, ceea ce a dus, în timp, la diferența de 13 zile la care s-a ajuns acum între cele două calendare.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit pe data de 7 ianuarie, în ziua Sfântului Ioan, iar Revelionul se celebrează, în calendarul iulian, în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie.
Citește și Revelion pe rit vechi 2023. Pe ce dată se sărbătorește și ce tradiții se respectă
Creștinii pe rit vechi urmează, și ei, anumite tradiții și obiceiuri pe care le onorează cu sfințenie. În data de 13 ianuarie, după ce apune soarele, mai multe grupuri de tineri umblă cu Plugușorul.
Tradiția spune că gazdele care îi primesc în casă pe colindători vor avea parte de noroc și bunăstare în casă, pe tot parcursul anului. De asemenea, tinerii se îmbracă în straie populare și joacă ursul sau capra prin vecini.
În Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfințenie. Copii și adolescenți merg pe uliță la colindat, pocnind din bice, urându-le sătenilor cu tălăngi şi buhaiuri, pentru un an mai roditor şi mai îmbelșugat.
Citește și Ce este bine să porți în noaptea de Revelion. Culorile care atrag norocul și bunăstarea