Veste bună pentru români! România urmează să primească peste 3.1 de milioanede doze de vaccin chiar în luna aprilie. Care sunt pașii următori din cadrul campaniei naționale de vaccinare?
România este în grafic în privința campaniei de vaccinare și a reușit să atingă chiar mai repede decât era prevăzut câteva obiective importante, arată ultimele declarații ale lui Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mărturirist la RFI că în luna aprilie vor veni peste 3.1 de milioane de doze, lucru care va putea permite expandarea activităților de vaccinare din țara noastră. O altă veste bună este că în momentul de față există două milioane de persoane vaccinate.
”În luna aprilie vor veni peste 3,1 milioane de doze, ceea ce ne va permite expandarea activităților de vaccinare în România, astfel încât să putem să ne atingem obiectivele propuse.
Suntem în grafic față de obiectivele pe care ni le-am propus inițial, chiar am reușit să atingem mai repede câteva obiective importante. Două milioane de persoane vaccinate avem în momentul de față, ceea ce este un real câștig din punctul de vedere al sănătății publice”, a detaliat Andrei Baciu.
Oficialul a mai afirmat că în perioada următoare vor fi implementate și ale mecanisme în campania de imunizare precum suplimentarea centrelor de vaccinare, posibilă în viitorul apropiat, dar și implicarea medicilor de familie.
”În primul rând, vom suplimenta centrele de vaccinare, am făcut-o de mai multe ori în ultimele săptămâni, dar vom continua acest demers. Suplimentar, foarte important, două aspecte semnificative. Unu: centre mobile de vaccinare, care reprezintă de fapt containere care sunt transportate în localități, în sate, în comune îndepărtate și vor avea rolul și misiunea de a oferi posibilitatea vaccinării tuturor celor din comunitatea respectivă. Acesta este un prim aspect important. Un al doilea aspect esențial este implicarea medicilor de familie, pe care o plănuim a fi aplicată cât mai repede cu putință în luna aprilie”
Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 și secretar de stat în Ministerul Sănătății
-principiile de etică și echitate socială;
-criteriile epidemiologice care să permită flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local – în funcție de evoluția infecției în teritoriu, de ex: creșterea rapidă, exponențială a numărului de cazuri peste o anumită valoare prag (definirea unui prag de incidență) la nivelul unei regiuni va permite, în funcție de caracteristicile populației, distribuirea prioritară a vaccinurilor la nivelul populației respective pentru limitarea răspândirii virusului;
-criteriile medicale – impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel individual și colectiv:
-riscul de infecție cu SARS-CoV-2;
-riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;
-riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;
-activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice;
-în cadrul aceleași categorii pot fi prioritizate subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor.
(Sursa: vaccinare-covid.gov.ro)