România va câştiga peste 300 de hectare de pământ în plus! Din sezonul estival de anul viitor, parte din litoralul românesc va arăta altfel. După mărirea plajelor din Mamaia, care s-au soldat și cu scandal, a venit rândul plajelor din Eforie Sud. Deja aici, primii 140 de metri de nisip erau deja amenajați. Parte din bani vin de la Banca Europeană de Investiții. BEI a acordat o finanțare de 97 de milioane de euro pentru protejarea litoralului românesc al Mării Negre împotriva eroziunii și inundațiilor.
Așa cum spuneam în introducere, Banca Europeană de Investiții era de acord cu acest fond de 97 de milioane de euro, acordat României pentru a rezolva problema eroziunilor de pe plajele românești și a celorlalte probleme din zonă.
Conform instituției financiare europene, banii vor fi alocație pentru protejarea a peste 30 km de coastă împotriva eroziunii și inundațiilor. În urma acestor cosntrucții vor exista sute de hectare de pământ.
La finalizarea acestui proiect, aproximativ 383.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect. Totodată, alte 17.200 de hectare de zone umede vor fi conservate.
Această nouă investiție este alocată în cadrul împrumutului pentru Programul structural „România – Cofinanțare UE pentru mediu pentru perioada de programare 2014-20”. Proiectul este cofinanțat de BEI, alături de Uniunea Europeană.
Împrumutul BEI va contribui, de asemenea, la construirea de recife artificiale și alte biostructuri pentru habitatele marine și protecția plajelor.
În cele din urmă, acesta va sprijini punerea în aplicare a unui program integrat de monitorizare a coastei pentru a sprijini întreținerea plajelor și protecția biodiversității.
Proiectele strict legate de reamenajarea plajelor nu a început cu dreptul. Mărirea plajelor din stațiunea Mamaia s-a dovedit a fi deficită, generând mari nemulțumiri, atât din partea hotelierilor, cât și din partea turiștilor.
Următorul punct de lucru a fost la Eforie Sud, unde deja s-au amenajat primii 140 de metri de nisip, tot în vederea măririi plajelor de aici. Conform unei analize Digi24, România va putea câștiga în timp peste 300 de hectare de pământ în plus.
În același timp, spun specialiștii, se garantează pentru următorii 10 ani cel puțin 38 de kilometri de protecție costieră.
„Lucrările de lărgire a plajelor și aici, în Eforie Sud, ca și în alte zone, erau vitale, deoarece progresia eroziunii costiere într-un ritm alarmant punea în pericol multe zone de la limita vestică – multe proprietăți, multe clădiri, multe elemente de infrastructură, deci era vitală această investiție, trebuia făcută chiar de mai mult timp”, spune Nicuşor Buzgaru, manager de proiect în cadrul ABADL, pentru Digi24.
Plaja din stațiunea Eforie Nord va ajunge la cel puțin 100 de metri. Aici vor fi aduși 3 milioane de metri cubi de nisip. Autoritățile mai spun că lucrările vor fi finalizate până la startul sezonului estival din 2023.