Europa este în criză, iar lucrurile nu par a se îndrepta. La fel și România, este afectată atât de criza generată de noul coronavirus, cât și de cea economică. Cu toate astea Premierul Ludovic Orban anunță o performanță neegalată de nicio altă țară europeană.
Deși cu numărul de noi infectări într-o creștere progresivă, România se pre că bate recorduri europene, cel puțin. În urmă cu două zile, pe contul de facebook al instituției Guvernului României, era anunțat recordul neegalat, până acum, de nicio altă țară europeană. Anunțul era transmis chiar de premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban declară țara noastră ca fiind singurul stat UE care a crescut investițiile în primul semestru din acest an. Informația este cu atât mai contradictorie în condițiile în care, nu de mult, guvernul anunța prostul mers al economiei. Ironia e cu atât mai mare, cu cât, în august Guvernul României a interzis vânzarea de acțiuni la companii românești timp de doi ani.
Demersul făcut de Orban a fost făcut în condițiile în care perspectivele economice volatile actuale. Dar și pentru a oferi măsuri de siguranță pentru menținerea suveranității economiei naționale. Astfel că, pe 13 august Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 173. Legea a intrat în vigoare la 16 august.
Conform legii sunt interzise vânzarea acțiunilor deținute de statul în companii naționale, bănci sau alte companii la care statul este acționar. Chiar dacă procentul de proprietate este mare sau mic. Demersul este pentru următorii doi ani. Transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a legii sunt suspendate pe o perioadă de doi ani.
”România este singura țară din Uniunea Europeană care, în primul semestru al anului 2020, a crescut investițiile, raportat la perioada echivalentă a anului 2019. Nivelul investițiilor publice este cel mai mare din ultimii 10 ani. Noi, încă de la instalare, am spus că vrem să schimbăm paradigma, filozofia de guvernare.
Să nu susținem o creștere economică pe baza creșterii artificiale a consumului. Prin creșteri de venituri care stau la îndemâna guvernului și care sunt dictate de decizii administrative, ci să susținem dezvoltarea economică prin investiții, prin creșterea competitivității, prin inovare, cercetare, prin crearea unui climat favorabil afacerilor, prin creșterea dinamismului individual la nivelul societății, care să permită cu adevărat o creștere economică solidă, sustenabilă și care să nu afecteze echilibrele macroeconomice.”, Premierul Ludovic Orban.