Eșecul aderării României la spațiul Schengen crează noi valuri de reacții dure, mai ales din spectrul politic românesc. La conferința de presă susținută zilele trecute, Marcel Ciolacu a făcut amenințări la adresa Austriei, vinovata directă pentru acest eșec. De cealaltă parte, cancelarul Austriei, Karl Nehammer nu se lasă mai prejos, și-și menține declarațiile referitoare la securitatea frontierelor României.
Diplomația românească a suferit cel mai mare eșec de când este membră a Uniunii Europene. Votul surprinzător dat de Austria a creat un val de reacții, atât la nivel european, cât și în spectrul politic românesc. Voci din cadrul Parlamentului European au criticat dur decizia cancelarului Austriei și, implicit, votul dat României.
Deși statul român a întrunit toate cerințele, iar Austria recunoștea acest lucru, votul dat joi a venit ca o lovitură sub centură. Analiștii politici europeni, pro aderare, au încercat să explice schimbarea atitudinii Austriei, apărând și speculațiile, majoritatea de ordin economic. Dar, paradoxal, deși Austria este unul din marii beneficiari din economia românească, cu multe companii și afaceri aici, a decis contrariu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat Austria pentru că a blocat de una singură aderarea țării sale la Spațiul Schengen, declarând:
„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, într-un mod inexplicabil și greu de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană.
Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei (…) riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atâta nevoie, mai ales în actualul context geopolitic”,declară Președintele României, Klaus Iohannis.
În plus, România și-a rechemat propriul ambasador în Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări. Gestul politic, potrivit Ministerului de Externe, subliniază dezacordul ferm cu decizia Austriei. În același timp sugerează că relațiile diplomatice se vor diminua.
Reacția vine în urma unei reuniuni cu miză mare a miniștrilor de interne, care a avut loc joia trecută. Austria a fost singura țară care s-a opus admiterii României în Spațiul Schengen. Decizia de veto a vizat și statul vecin, Bulgaria.
O altă reacție, poate mult mai dură decât a președintelui, a venit din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a trecut la amenințări directe la adresa Austriei:
„Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto.
Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri. (…) Cred că România trebuie să aibă o strategie eficientă şi de învingători. Locul României este în Spaţiul Schengen.
Poate de data aceasta o să ne coordonăm paşii mult mai bine. Vedem cu ce veşti o să vină preşedintele României după data de 15 decembrie, după Consiliul European. Din câte ştiu eu, în acest moment, nu e pe ordinea de zi, dar un membru poate ridica această problemă. Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba. Între timp Austria îşi menţine poziţia de a vota împotriva aderării României””, spune Marcel Ciolacu.
Cancelarul Karl Nehammer susține că afluxul de solicitanți de azil pe ruta Balcanilor de Vest este un motiv suficient. Aceasta a fost, în opinia sa, motivația de a amâna extinderea Schengen. Dar, ironic sau nu, s-ar putea ca adevăratul motiv să fie cu totul altul, motiv explicat într-un alt material publicat de Playtech Știri.
Austria ar fi primit 75.000 de migranți neînregistrați în acest an. Conform oficialului, este un număr reprezintă o „problemă de securitate pe care nu o putem șterge”, conform unor declarații preluate de Euronews.
În zilele dinaintea votului de la Bruxelles, președintele Iohannis și alți oficiali români au încercat să contracareze argumentele Austriei. Majoritatea spuneau că nu există un flux necontrolat de migranți care să treacă prin țară. În același timp, atât Iohannis cât și partea diplomatică susținea că România este bine pregătită să apere frontierele externe ale Schengen.
Iohannis și Nehammer aparțin aceleiași familii politice, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta. Cei doi, conform informațiilor, s-au întâlnit încă de marți, în timpul unui summit UE-Balcanii de Vest la Tirana, în Albania. „Lipsa consensului privind aderarea României la Schengen, din cauza opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și pentru cetățenii români„, a declarat Iohannis după rezultatul negativ.