România, țara fără legi? Ce domeniu nu e acoperit legislativ
Lipsa unei legi care să reglementeze eliberarea ștampilelor a făcut peste noapte oameni fără niciun studiu în domeniu, medici. Asta pentru că, oricine poate comanda o ștampilă sau o parafă, de orice fel, fără să prezinte niciun act.
„Uzual, magazinele care confecţionează ştampile cer acte, dar este o chestie autoimpusă”, spune Cristian Dîndăreanu, administrator firmă distribuitoare de ştampile.
România nu are, de 30 de ani, o lege care să reglementeze eliberarea ştampilelor. În acest sens, producătorii de ștampile se asociază și vor să elaboreze un proiect de lege pe care să-l înainteze Parlamentului.
„Nu există nicio lege care să reglementeze confecţionarea, eliberarea unei ştampile. Confecţionarea ştampilei este responsabilitatea celui care o comandă, folosirea ei este, la fel, responsabilitatea celui care o comandă. Cel care comandă o ştampilă trebuie să se asigure că are dreptul să comande o ştampilă şi să o folosească”, a explicat Cristian Dîndăreanu, administratorul unei firme distribuitoare de ştampile.
Prima reglementare în domeniul eliberării ştampilelor a apărut pe 15 decembrie 1969. Atunci, regulile erau mult mai stricte. Nimeni nu putea cumpăra o ştampilă dacă nu avea documente justificative. În decembrie 1989, legea a fost abrogată, iar de atunci n-a apărut altă reglementare în acest domeniu. Însă, confecţionarea ştampilelor cu stema României este reglementată. Acestea nu sunt făcute de firme private.
„Autoritățile, cele care sunt îndrituite să comande o ștampilă cu stema României, sunt obligate să comande aceste ștampile la Monetăria Statului”, spune Cristian Dîndăreanu, administrator firmă distribuitoare de ştampile.
Eliberarea unor astfel de ștampile în această manieră nu este un fenomen, susţin autorităţile. Există şi centre care cer documente oficiale cu codul de parafă eliberat de DSP. Așadar, fără nicio reglementare în acest domeniu, cam 20 de minute și aproximativ 91 de lei, dacă ar fi să ne jucăm cu cifrele, atât costă rețeta pentru ca un român fără studii în medicină să obțină o parafă de medic.