Raiul pe Pământ. E știut că, dacă mergi prin România, peisajul se schimbă la fiecare 90 de kilometri și, în timp ce la suprafață zărești oaze de liniște, în adâncuri este ”mina de aur”.
Prin istoria României se înțelege, în mod convențional, istoria regiunii geografice românești, a popoarelor ce au locuit-o, dar și a statului Român modern. Una dintre cele mai dezbătute probleme din istoriografia românească, problemă care, de fapt, indică însuși drumul parcurs de aceasta, este problema originilor. Astfel, originile românilor sunt disputate, existând mai multe teorii.
Cert este că de bogăție nu am dus lipsă. Nu este un secret pentru nimeni că România este înzestrată cu de toate pentru toți, resurse prost gestionate, de altfel. Nu numai munții sunt cei care poartă bogățiile României din interiorul lor, ci și Marea Neagră are o sursă de comori ascunse în largul ei.
În ultimii ani, adâncurile Mării Negre au devenit un teritoriu disputat de căutătorii de hidrocarburi: petrol și gaze. Acum, harta energetică a Europei e pe cale să se redeseneze, iar zona necercetată din largul coastelor țăii a atras jucători de sute de miliarde de euro.
Cosmin Savu, jurnalist al echipei ”România, te iubesc!”, face o incursiune la zeci de kilometri distanță de țărm, în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
„Ruși și americani, cele mai mari companii din lume sau obscure căsuțe poștale în spatele cărora se ascund mari investitori, toți aceștia sunt jucători economici într-un mare meci, ce vizează resursele României din Marea Neagră”, a spus jurnalistul.