Prognoza meteo a devenit foarte înșelătoare, în ultima perioadă. În timp ce, în România, ploile și-au făcut de cap, iar cele mai importante zone ale țării au fost afectate de ploi puternice, vijelii și furtuni, în Europa, temperaturile au crescut până la aproape 40 de grade Celsius. Despre ce țări este vorba.
Sud-vestul Europei este afectat de un val de căldură african, care a dat peste cap prognoza meteo europeană. În Peninsula Iberică, oamenii se plâng de temperaturi extreme ce ajung la 40 – 45 de grade Celsius, cel mai fierbinte val canicular din ultimile două decenii.
Printre țările afectate sunt Spania, Portugalia, Maroc și Algeria, state care au înregistrat valori termice de 40 de grade la orele de vârf. Conform Reuters, se va înregistra un val de caniculă și în Franţa, cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius, valori cu mult peste media pentru această perioadă a anului.
Recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 de grade Celsius. Căldura va cuprinde, de asemenea, Germania și Anglia în cursul acestei săptămâni și s-ar putea extinde până săptămâna următoare.
Potrivit celor de la Severe Weather, termenul de dom de căldură este utilizat atunci când se dezvoltă o temperatură extrem de ridicată.
Creasta de la nivelul superior, pe care o cunoaștem ca modelul înalt de blocare, formează în mod normal o așa-numită cupolă de căldură. Acest model meteorologic aduce adesea temperaturi foarte ridicate, uneori record provocatoare pentru regiunea afectată de dedesubt.
Un dom de căldură este un termen pe care îl folosim atunci când o zonă largă de parcuri de înaltă presiune pe o mare parte a continentului rămâne acolo timp de câteva zile sau chiar săptămâni consecutive.
Explicația simplă pe care am putea să o folosim, atunci când discutăm despre domul de căldură, este că funcționează ca un capac pus deasupra unei oale. Domul are ca rezultat captarea unei mase de aer foarte cald la toate nivelurile de dedesubt, în special la cele mai joase altitudini.
Astfel, se creează o vreme foarte stabilă și adesea și o masă de aer foarte uscată, cu șanse minime de precipitații sau chiar nori. Rezultă o creștere a temperaturilor la valori extreme, datorită coborării pachetelor de aer în centrul domului de căldură.