România vs. Rusia: ce s-ar întâmplat dacă rușii ar aduce războiul la noi

România vs. Rusia: ce s-ar întâmplat dacă rușii ar aduce războiul la noi

Mulți s-au întrebat ce ar face România în cazul în care ar fi atacată prin mijloace convenționale de Rusia. Alianța noastră cu NATO și implicarea directă a SUA ar trebui să ne garanteze că nu vom fi complet ocupați, dar primele două zile de rezistență în fața inamicului sunt cruciale.

România este vizibil avantajată de prezența trupelor NATO în estul Europei, dar nu înseamnă că este invulnerabilă. În cazul unui atac, nu străinii vor fi cei care vor lupta primii pentru noi, ci tot noi, folosind echipamentul american de luptă.

Dar, ca să reziști în primele două zile de asediu, ai nevoie de armament capabil să respingă sau măcar să încetinească avansul inamicului.

Hotnews a realizat un reportaj despre exercițiile militare făcute anul trecut în România și Polonia. Modul în care a decurs simularea unui atac i-a mai liniștit pe români și, probabil, l-a amuzat pe Putin.

În speranța că un stat agresor din est (evident că Rusia) ar vrea să ne atace ca în anii ‘40 cu tancul și baioneta, experții militari sunt de părere că secretul este dat de elicopterele de luptă AH-1Z Viper și cele multirol UH-1Y Venom.

În iunie 2017, NATO a desfășurat un exercițiu militar în România, La Cincu. Operațiunea s-a numit Noble Jump și s-a urmărit viteza de reacție a trupelor militare în cazul unui atac la sol. S-au folosit peste 4.000 de soldați și 500 de mijloace tehnice pentru efectuarea bătăliei simulate.

În urma exercițiului, concluzia a fost că elicopterele de luptă americane sunt cheia rezistenței prelungite în primele 48 de ore în fața inamicului până ajunge ajutorul militar al NATO.

„Sunt câteva lucruri de evidențiat despre acest scenariu în care Rusia invadează un stat membru NATO, iar aliații, conform articolului 5, vin în ajutor, inițial prin forțele de reacție rapidă. Contează acele prime 48 de ore de conflict. E nevoie de ceva timp până pot ajunge ajutoarele, astfel încât inițial lupta o derulează pe cont propriu statul atacat. Pentru primele 48 de ore, datorită tipurilor de atac ale Rusiei, dacă ești legat de o bază fixă, de o pistă, de un aerodrom, ești scos din luptă din primele două zile. Astfel, singura parte de aviație pe care te bazezi sunt elicopterele care se pot se pot dispersa în zone diferite pe parcursul atacurilor de început”, a declarat pentru Hotnews Terry Jamison, reprezentant al companiei Boeing.

Prin urmare, elicopterele sunt singurele arme de respingere a tancurilor inamicului, dar pot avea mai multe funcții:

„Elicopterele de atac sunt practic singurele arme antitanc aflate la dispoziția comandanților care nu sunt limitate de teren. Care se pot deplasa rapid în zone cheie de pe front pentru a limita și descuraja avansul rusesc”, a declarat apoi pentru sursa citată Michael Gleason, International Business Development Manager în cadrul companiei de armament Bell.

România negociază de vreo doi ani cu această companie achiziția unor elicoptere de luptă care ar urma să fie asamblate la noi în țară, la uzina IAR Brașov.

Armata Română are așadar nevoie de AH-1Z Viper (elicopter dedicat pentru atac) și UH-1Y Venom (un elicopter multirol). Ambele aeronave sunt gândite să opereze împreună și au aproape 85% dintre piese comune, sunt printre cele mai moderne la ora actuală și se află în prezent doar în dotarea pușcașilor marini SUA (US Marine Corps).

Sursa: Hotnews
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI