16 mai 2023 | 16:09

România pierde anual teritoriu. Motivul pentru care graniţa ţării se modifică în fiecare an

Diverse
România pierde anual teritoriu. Motivul pentru care graniţa ţării se modifică în fiecare an
„Eroziunea înseamnă inclusiv pierdere de teritoriu național”

Deși poate părea ciudat, dar în realitate, într-adevăr România pierde anual teritoriu. Motivul pentru care granita ţării se modifică în fiecare an nu este pentru prima dată adus în discuție, existând de-a lungul timpului mai multe semnale de alarmă. Cel mai recent datează din 2020. Citește mai departe și află care este motivul pentru care granita ţării se modifică în fiecare an.

Eroziunea râurilor poate duce la pierderea de teren

Deși fenomenul pare doar local, realitatea este cu totul alta, iar astfel de fenomene apar peste tot în lume. Mai multe investigații, care au analizat fenomenele meteorologice și modul în care rocile se descompun în bucăți mai mici în timp, au avut ca obiect de studiu eroziunea. Eroziunea, în termeni tehnici, reprezintă procesul prin care solul și sedimentele, produse ale meteorizării, sunt mutate dintr-un loc în altul.

Eroziunea este cauzată de gravitație, vânt, ghețari și apă sub formă de valuri și curenți oceanici, cursuri de apă și ape subterane. În această investigație, au fost explorate eroziunile râurilor și a cursurilor de apă. Precipitațiile care cad la suprafața Pământului fie se infiltrează în sol, fie se evaporă, fie curg pe pământ. Apa care curge pe pământ se scurge la vale.

Vezi și: Insula de nisip apărută pe Dunăre din senin. Care sunt cauzele, ce spun specialiștii

De-a lungul drumului, ea poate ridica și transporta sedimente, de la argilă fină la nisip grosier sau pietriș. Pe măsură ce apa curge la vale, ea taie solul, formând canale numite rigole. Atunci când ravenele ajung într-o zonă joasă, ele se unesc, formând un curs de apă mai mare.

Cursurile de apă se unesc pentru a forma cursuri de apă mai mari sau râuri. Majoritatea sedimentelor transportate la vale ajung în cele din urmă într-un curs de apă și sunt transportate. În acest fel, cursurile de apă afectează mai mult din suprafața Pământului decât orice alt agent de eroziune. Aceste fenomene, în unele cazuri, cum este și cel al României, pot modifica granițele statale, prin pierderile de teren.

România pierde anual teritoriu și motivul pentru care granita ţării se modifică în fiecare an

De-a lungul anilor, ca urmare a eroziunii răurilor, cel puțin în partea de est și sud-est a României a apărut acest fenomen, despre care specialiștii au tras semnale de alarmă. Inclusiv în 2020, într-o lucrare științifică, intitulată „Influența precipitațiilor pe râul Suhu, Județul Galați”, autorii trăgeau un semnal de alarmă, scriind că „În ultimii ani, România a fost afectată de inundații pe scară largă, suprafețe mari de teren fiind afectate de inundații, provocând pagube majore la nivelul infrastructurii și lăsând în urmă un număr semnificativ de decese.

Vezi și: Cetățenii români, îndemnați de „Apele Române” să colecteze apa de ploaie. Cum ar trebui să o folosească

Unul din motivele evidente ale acestor eroziuni sunt schimbările climatice și frecvența ridicată a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, manifestate prin ploi torențiale de intensitate deosebită. Toate acestea, la un loc, produc inundații pe cursurile de apă datorită concentrării rapide a scurgerilor pe versanți. Aceste fenomene caracterizează marea majoritate a bazinelor hidrografice din județul Galați, conform autorilor lucrării amintite anterior.

În cazul de față, tot în zona județului Galați, vorbim de o eroziune a răului Prut, constatată în urma unei cercetări amănunțite realizată de Administrația Națională Apele Române, între anii 2016 și 2017. Conform studiului, zona râulu Prut, în dreptul trecerii de frontieră între România și Republica Moldova, este cea mai erodată zonă, ceea ce a dus la situația de facto, și anume că România pierde anual teritoriu.

„Eroziunea malului drept înseamnă inclusiv pierdere de teritoriu național”

Același studiu, arătând și motivul pentru care granita ţării se modifică în fiecare an, spune că anual sunt circa 2 metri liniari de teren care dispar, iar la un calcul matematic simplu, constatăm că în ultimii 10 ani România a pierdut o suprafață mai mare de jumătate de hectar. Zona cea maia fectată, mai spun specialiștii ANAR, este în zona digului de pe maul drept al râului Prut, iar asta ar trebui realibilitată cât mai repede posibil, altfel situația va continua să se deterioreze, iar în cazul în care nu se face acest proces, România pierde anual teritoriu:

„Proiectul de reabilitare a digului pe malul drept a râului Prut în aval de podul rutier Giurgiulești pe o distanță de 380 metri liniari reprezintă o necesitate imediată din cauza accentuării procesului de eroziune a malului drept care duce la pierderea teritoriului național cu 1 – 2 metri anual.

Eroziunea malului drept înseamnă inclusiv pierdere de teritoriu național”, se arată în studiul comandat de Administrația Națională Apele Române.

În urma studiului, la nivelul MInisterului Apelor și Pădurilor s-a instituit un program de reabilitare, denumit „Reabilitare dig râu Prut în incinta Brateșu de Jos, județul Galați”, iar ca termen de finalizare, conform Gândul.ro, ar fi sfârșitul acestui an.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro