România, pe locul 1 într-un top surprinzător. La ce suntem cei mai buni de 22 de ani

România, pe locul 1 într-un top surprinzător. La ce suntem cei mai buni de 22 de ani
Economia României și performanța economică din 2021

Deși ar putea părea de domeniul speculațiilor, se pare că economia României apare pe locul 1 într-un top surprinzător. Bine, nu ar trebui să luăm neapărat în cacul cele enunțate de portalul Amazing Maps. Dar cu toate astea este, cel puțin, spectaculos. Conform acestora am aflat și la ce suntem cei mai buni de 22 de ani.

România pe locul 1 la creșterea economică între 2000 și 2020

Deși pare un titlul speculativ, în realitate se pare că datele chiar asta spun despre România. Conform portatului Statista, creșterea în economia României a fost de aproximativ 800%, între anii 2000 și 2022. În comparație, Germania care era principalul finanțator al economiei UE, a avut o pondere de creștere, înre aceeași ani, de doar 101%.

Aceleași date statistice prezintă veniturile publice din România ca pondere în PIB din 2000 până în 2019, cu proiecții până în 2022. Veniturile proporționale au fost la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă în 2003, când au scăzut la 28,51%. Până în 2020, se preconizează că va crește la aproximativ 29% din PIB, spune portalul Statista.

Conform datelor, în 2021, datoria publică a României a fost estimată la 51,36% din produsul intern brut (PIB). Cifrele fac referire la întreaga țară și includ datoriile statului, ale comunităților, ale municipiilor și ale asigurărilor sociale, se specifică în raport.

O altă informație reală și de moment este că economia României ocupă locul 46 în lume după PIB, cu o producție anuală, nominală, de 300 de miliarde de dolari. Dacă ne uităm la datele menționate, în acești 22 de ani, evoluția economică a României a fost una fără precedent.

Economia României și performanța economică din 2021

Ultimul raport actualizat al Uniunii Europene arăta care a fost, în cifre, performanța economică a României în primul an de de după pandemie, iar tabelul arată după cum urmează:

Romania
Total
Romania
per capita
EU
Total
EU
per capita
Produsul Intern brut 284,09 mld. dolari 14,861.91 dolari 17.09 tn dolari 33,228.68 dolari
Produsul național brut 270.87 mld. dolari 14,170.61 dolari 16.78 tn dolari 32,621.03 dolari

 

Accelerarea ritmului reformelor structurale, investirea eficientă a fondurilor UE și, în același timp, asigurarea unei bune gestiuni fiscale au contribuit și vor contribui la consolidarea redresării și a creșterii viitoare. Aceste demersuri vor duce, în cele din urmă, la oportunități mai bune pentru ca românii să avanseze, potrivit unui nou raport al OCDE.

Din fericire, inclusiv ultimele rapoarte arată că România a înregistrat progrese importante în ceea ce privește creșterea nivelului de trai înainte de criza COVID-19. În același context, rapoartele europene vorbesc de rezistența economiei României în timpul pandemiei, catalogând-o ca fiind impresionantă.

Un alt aspect important, mai spun raportorii OCDE, este că România trebuie să se concentreze pe punerea în aplicare efectivă a Planului de redresare și de reziliență (PNRR) finanțat de UE, prin consolidarea capacității sale administrative și realizarea reformelor necesare în domenii precum pensiile. „De asemenea, reformele vor trebui să se concentreze pe relansarea creșterii productivității, pe crearea de locuri de muncă și dezvoltarea competențelor, pe consolidarea statului de drept și pe finanțele publice.”, se mai arată în raportul OCDE.

Urmăriți Playtech.ro și pe