În România, o fetiță ar putea fi executată silit pentru tratamente de acum 5 ani

În România, o fetiță ar putea fi executată silit pentru tratamente de acum 5 ani

În cazul în care nu te-ai supărat suficient în ultima săptămână vizavi de condițiile de trai din țara noastră, te vei ”bucura” să afli că o fetiță care a fost spitalizată acum cinci ani riscă să fie executată silit.

În teorie, legea spune că spitalizarea și tratamentul copiilor, indiferent de circumstanțele pentru care au ajuns în spital, sunt gratuite. Se pare însă că Spitalul de Urgență din Buzău este de altă părere, iar o fetiță este nevoită să-și achite zilele de spitalizare de acum cinci ani, când a fost implicată într-un accident rutier provocat din greșeală de tatăl său.

Alternativa este să comunice urgent numărul dosarului penal deschis după accidentul rutier cu pricina. Problema este că Poliția Română a decis neurmărirea penală a tatălui pentru că a fost evident pentru toate persoanele implicate că setul respectiv de circumstanțe a fost un accident.

Constituția din România garantează asistența medicală gratuită pentru copii, dar un executor judecătoresc a înștiințat-o pe fetița de 8 ani că Spitalul de Urgență Buzău a cheltuit aproape 500 lei pentru îngrijarea sa, iar banii trebuie recuperați, conform Știrile TVR.

Pentru ca setul de circumstanțe să fie și mai penibil, este important de reținut că evenimentul s-a petrecut când micuța avea doar trei ani. Fetița fusese internată la Chirurgie Pediatrică la momentul respectiv.

La momentul de față, fetița are cinci zile să comunice un număr de dosar penal care nu există sau să achite suma de 500 lei. Dacă procesul nu se finalizează, spitalul are dreptul să inițieze procedura de executare silită pentru recuperare banilor.

Cei de la spitalul din Buzău spun că sunt obligaţi de un articol din legea sănătăţii să recupereze cheltuielile cu spitalizarea de la cei care aduc daune sănătăţii altora şi chiar propriei persoane. Articolul invocat prevede că poţi fi pus la plată chiar şi dacă ţi-ai făcut rău singur, fără intenţie.

În mod surprinzător, fratele Ilincăi, care a fost rănit mai grav în accident, nu a primit o înștiințare similară. Acum cinci ani, el a fost transferat la București cu un elicopter SMURD și a fost internat pentru 10 zile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI