Anunț uriaș din partea comisarului european pentru Afaceri Interne. Ylva Johansson a declarat în cursul zilei de luni că este momentul pentru o schimbare uriașă pentru România. Aceasta se află în vizită oficială în țara noastră. „Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită”, a mai detaliat oficialul.
Comisarul european pentru Afaceri Interne a susținut că este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen. Ylva Johansson a declarat în cursul zilei de luni că este momentul ca țara noastră să aibă acest statut. Oficialul se află în vizită oficială în România, iar recent a subliniat că speră ca modificarea precizată anterior să aibă loc în curând.
Comisia a evaluat în detaliu România în ultimii zece ani, iar acum specialiștii consideră că este pregătită pentru pasul acesta uriaș. De asemenea, Johansson a adus în prim-plan poziția sa, dar și faptul că încearcă să convingă Consiliul să avanseze pentru că este momentul ca țara noastră să devină membru deplin.
„Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare.
Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a arătat oficialul de la Bruxelles în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Interne, Lucian Bode.
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa în conformitate cu Acordul de la Schengen. Statele membre din aceast spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoanele la frontierele dintre ele.
Astfel, va fi posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentarea de acte de identitate și fără opriri pentru control. Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985, iar primele state care l-au implementat au fost: Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos.
Ele și-au deschis granițele la 26 martie 1995. Amintim că intrarea Bulgariei și României în spațiul precizat de liberă circulație s-a izbit în anul 2011 de opoziția unor state membre.
„România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu.
Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Iohannis a punctat că „un spaţiu Schengen pe deplin integrat este esenţial pentru consolidarea pieţei interne”.