Când vine vorba de dotările Armatei Române, țara noastră se află într-o situație foarte îngrijoarătoare. Ministrul Economiei este însă optimist că a găsit soluția la problemă într-un parteneriat cu italienii de la Beretta.
În urma unui proiect al ministrului Economiei, România urmează să se asocieze cu producătorul italian de armament Beretta. În urma parteneriatului, la Uzina Mecanică de la Plopeni, județul Prahova. vor intra în producție de serie două noi tipuri de arme. Conform declarațiilor lui Niculae Bădălău, noile echipamente vor intra în dotarea Armatei Române. În privința detaliilor tehnice ale colaborării dintre țara noastră și Beretta, statul român va deține 80% dintre acțiuni.
„Noi trebuie să trecem de la 7,62 cu Armata Română (…) la un calibru NATO şi aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta de arme, ARX 160, este tipul cu care Armata Română şi-ar dori să se doteze. În baza la lucrul ăsta, noi am discutat cu dânşii şi am făcut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, unde parte română va avea 80%”, a declarat Bădălău la postul B1 TV, potrivit Agerpres.
În contextul declarațiilor de la TV, Bădălău a detaliat două tipuri de arme care vor intra în producție în curând. Una dintre ele este automata ARX 160. Este important de reținut că, deși ținta acestui efort este Armata Română, se vor vinde unități produse la Plopeni și în export.
„Avem piaţa externă şi avem principalul nostru beneficiar, Armata Română, care trebuie să treacă de la Kalashnikov-ul ăla din ’60, că îi trimitem în teatrele de operaţiuni cu Kalashnikov. Noi trebuie să oferim, noi ca furnizori, noi ca producători, trebuie să oferim Armatei Române cel mai bun armament”, a adăugat Bădălău.
Având în vedere că „industria de apărare beneficiază de zece ori bugetul de execuţie de anul trecut”, conform ministrului Economiei, astfel de proiecte nu vor fi unice. Bădălău și-a exprimat speranța că industria națională de apărare poate fi repornită, în contextul în care Armata Română utilizează arme autohtone într-o proporție mai mică de 10%, iar media din Uniunea Europeană este de 70%.