În România se fură de nouă ori mai mult, decât valorează bugetul Educației. Corupția a devenit un fel de boală, de care țara, pare că nu se mai vindecă. Ce impact are corupția asupra României.
Se pare că e în ADN-ul românului să sustragă bani publici, să subtilizeze plicuri pe sub masă, să se lase şpăguit, să pretindă foloase necuvenite, să spele bani, să facă trafic de influenţă și să cerșească.
Un raport al Grupului Verzilor din parlamentul European a calculat că impactul anual al corupției în întreaga Uniunea Europeană este de 904 miliarde de euro. Rezultatele se bazează pe datele unei cercetări din 2016 realizate de organizația americană Rand.
Grupul intitulat „Verzii”, urmărește constant fenomenul corupției în Uniunea Europeană. Astfel, Verzii au calculat că pierderea anuală produsă în România de fenomenul corupției e de nouă ori mai mare decât bugetul de stat alocat Educației sau mai mult decât dublu față de bugetul acordat pensiilor.
Pierderea cauzată de corupție se ridică la suma formidabilă de 38,6 miliarde de euro, adică vreo 1.954 de euro, pierduți anul de fiecare cetățean. Această sumă, s-ar putea traduce prin 24 de miliarde de sticle de bere sau 15 miliarde de sticle de vin roșu pe an, mai arată raportul citat.
Corupția este o prioritate pentru cetățenii români, mai arată raportul, aproximativ 68% din respondenții unui sondaj spun că sunt afectați în viața de zi cu zi de corupție.
Un alt studiu relevă că corupţia, inflaţia, situaţia economiei, guvernarea şi sistemul sanitar se numără printre problemele cu care se confruntă, în acest moment, România, realizat de SC CT&Research SRL la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN).