06 dec. 2018 | 12:39

Cum apără România turcii pe care președintele Erdogan vrea să-i persecute în Turcia

Știri generale
Cum apără România turcii pe care președintele Erdogan vrea să-i persecute în Turcia

România se opune extrădării persoanelor acuzate de Turcia. România a respins deja două cereri de extrădare ale statului turc și a oferit azil altor trei persoane.

Turcia a acuzat ultimele trei persoane că fac parte din gruparea clericului turc exilat în SUA Fethullah Gülen (Hizmet), denumită și „Organizația Statul Paralel” de către autoritățile de la Ankara. Această organizație este considerată teroristă și se face responsabilă de regimul Erdogan pentru tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Motivul pentru care România îi protejează pe cei condamnați are legătură cu apartenență la gruparea clericului Gülen, declarată teroristă de regimul Erdogan.

Cel mai recent caz de acest fel este cel al lui Kamil Demirkaya, care este ziarist turc și angajat al publicației Zaman România. Acesta a fost ridicat, pe 5 decembrie, de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Recep Tayyip Erdogan, președintelui Turciei, după ce procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare pe numele său. Turcia îl acuză că este membru al mișcarii lui Gülen.

Reacția Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București nu a întârziat să apară. Potrivit sursei menționate, jurnalistul nu a fost reținut, ci a fost ridicat doar pentru audieri. În cazul lui, instanța de judecată urmează să se pronunțe asupra cererii de extrădare formulate de statul turc, potrivit legii. În Turcia, publicația Zaman a fost preluată de Guvern pentru legături cu Gulen.

În România legea prevede că nu pot fi extrădați din România solicitanții de azil și cei cărora li s-a acordat drept de azil, beneficiarii statutului de refugiat sau ai protecției subsidiare, în cazurile în care extrădarea ar avea loc în țara de origine sau în orice alt stat în care viața ori libertatea acestora ar fi pusă în pericol sau în care ar fi supuși la tortură, tratamente inumane și degradante, notează Profit.ro.

Ali Akin, în vârstă de 56 de ani este om de afaceri și de asemnea este unul dintre cetățenii turci cărora li s-a acordat statut de refugiat în România în 2017. Adică, și în cazul lui, România a refuzat cererea de extrădare formulată de Turcia.

Numele acestuia se află pe o listă neagră la nivelul gri, printre persoanele acuzate de terorism în 2015 de Ministerul de Interne de la Ankara. Nivelul gri, reprezintă cel mai scăzut nivel de amenințare dintre cele cinci care alcătuiesc lista. Pe primul nivel, roșu, este listat, printre alții, Fethullah Gülen.

Tot la nivelul gri, se află și Soner Cesur, alt om de afaceri turc, pentru care România a devenit casă de vreo trei ani. Acesta este patronul unei firme cu profil agricol. Autoritățile române i-au reținut anul trecut timp de mai mult de o săptămână pașaportul, la solicitarea Ambasadei Turciei la București, după care i l-au înapoiat.

Akin și Cesur au fost acuzați că, în trecut, au extorcat bani de la oameni de afaceri turci din regiunea Konya pentru a finanța organizația clericului Gülen. La fel s-a întâmplat anul trecut și cu NBA Enes Kanter, baschetbalist turc și susținător al lui Fethullah Gülen. El a fost blocat timp de mai multe ore pe aeroportul Otopeni după ce autoritățile de la Ankara i-au anulat pașaportul.

Tot în 2017 a  mai primit statut de refugiat în România, Yavuz Aydin,  judecător. El a fost acuzat de regimul Erdogan de participare la tentativa de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016. La fel ca în cazul lui Ali Akin, ulterior, în toamna lui 2017, instanța de judecată a respins cererea de extrădare a lui Aydin înaintată de autoritățile turce. Șahin Ramazan se află și el pe lista perosanelor cărora România le-a oferit azil în 2017.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro