02 nov. 2021 | 10:10

‘România, front ortodox împotriva Vestului’. Ce au scris jurnaliștii din Elveția despre țara noastră

News
‘România, front ortodox împotriva Vestului’. Ce au scris jurnaliștii din Elveția despre țara noastră
Cum se amesteca Biserica si Academia in politica

Ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung a scris, sub semnătura lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena, despre Biserica ortodoxă și legăturile României cu Occidentul.

Ce au scris jurnaliștii elvețieni despre România

Profesorul a scris că în România, mișcările naționalist-religioase ar fi dobândit importantă în ultimii ani, cu sprijin din partea Rusiei, asta după ce multă vreme au funcționat în substratul politico-social.

„În România creşte influenţa unor mişcări naţionalist-religioase, care trimit la fascismul din perioada interbelică”, scrie Oliver Jens Schmitt în cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung.

Acesta a vorbit despre participarea Patriarhului Daniel și a președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o ceremonie la mănăstirea Putna, unde s-au aplaudat pe Silvian-Emanuel Man, cunoscut pentru discursurile naționaliste și simpatiile legionare.

Profesorul menționează în articol și ambivalența Bisericii Ortodoxe Române privind Mișcarea Legională și fostul lider al acesteia, Corneliu Zelea Codreanu.

Biserica și Academia Română, criticate

În articol se arată faptul că Biserica Ortdoxă se bucură de prestigiu în rândul populaţiei şi doar puţini intelectuali au curaj să vorbească despre abuzurile din rândurile clerului şi să-i critice pe ierarhi.

Influența Bisericii are mare putere, atât economică, cât și mediatică, iar clasa politică se chinuie să îi facă pe plac Preafericitului.

Schmitt aminteşte că preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat recent pe Patriarhul Daniel cu un înalt ordin al statului român Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Articolul mai spune că dacă în vestul Europei reprezentanții Bisericii și ai mediului academic nu prea se implică în politică, în Est lucrurile stau cu totul altfel. Biserica și Academia sunt importanți apărători ai tradițiilor naționale, mai ales Biserica, spune autorul.

De altfel, președintele Academiei România alimentează de mai mulți ani discursul naționalist și caută apropiere de Biserică, se arată în același articol.

Ioan-Aurel Pop este bănuit că ar fi fost colaboratorul al Securității, la fel ca Patriargul Daniel. La un moment dat, s-a vehiculat că acesta ar fi candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidențiale.

Parteneri
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Redactia.ro
Moneda românească din anii 2000 care se vinde cu 75.000 lei. E posibil ca mulți să o găsească acasă și să se îmbogățească pe loc
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Săpunuri toxice în România. Se găsesc în aproape toate magazinele
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
NU se mai plătește. Decizie pentru cei care locuiesc la bloc. Asociațiile de proprietari nu mai sunt obligate
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A fost găsită MOARTĂ! S-a SINUCIS
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro