Deși suntem într-o perioadă de criză economică, și cu un deficit major, influențat și de creșterea inflației, conform unor studii recente, analiștii BNR spun că România este peste Germania și Franța la un anume capitol. Citește mai departe și află ce spune un angajat BNR care a făcut demonstrația.
Deși ar putea părea paradoxal, această constatare nu ne aparține, ci vine din partea unor specialiști care au realizat Indicele de complexitate economică (ICE), construit la Harvard Kennedy School of Government. Concret, acest indice reprezintă o măsură a capacităților productive ale unei economii naționale, dar care poate fi aplicat și la orașe și regiuni, conform specialiștilor.
Citește despre: Ministrul Finanțelor, prima declarație despre demisie. Cum explică Marcel Boloș reducerea de deficit bugetar
În asentimentul specialiștilor și pe baza ICE, economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume, iar rezultatele arată că statul român s-a aflat pe o tendință de creștere din 2000, când ECI a clasat inițial România pe locul 39. Această creștere plasează România imediat după China, situată pe locul 17, și Franța pe 18, dar înaintea Mexicului (20) și Israelului (21). La nivel regional, România arată chiar mai bine în comparație cu clasamentele istorice ale Poloniei (26), Bulgariei (39) și Ucrainei (49).
Mergând mai departe, dar de data asta având în vedere un alt studiu, realizat de un angajat BNR, de altfel membru în CA al BNR, Cristian Popa, aflăm că România este peste Germania și Franța la capitolul pondere a industriei în PIB.
Citește și: Cât a crescut salariul mediu net în România. Suma pe care o câștigau angajații la final de an
În urma unei analize realizate de Cristian Popa, industria românească stă mult mai bine ca cea din state precum Franța sau Germania, dacă ne uităm la ponderea acesteia în Produsul Intern Brut, iar analistul spune că:
„Ne-am obișnuit atât de mult cu sloganul „Nu mai avem industrie”, încât am ajuns să credem că este adevărat. Nu este. Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene.
Da, vorbim despre România zilelor noastre, nu de „Epoca de Aur”. Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulți din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, mult peste media Uniunii Europene.
Această cifră contrazice narațiunea populară și demonstrează un echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică”, explică Popa, citat de Adevărul.
Și ca să arate care este realitatea, același Cristian Popa a publicat și în cifre rezultatele studiului Eurostat, în care aflăm că suntem înaintea Germaniei și a Franței, dar devansați de Cehia, Polonia și, surprinzător, Bulgaria, iar dovada o regăsiți mai jos.
Și pentru că vorbeam la început de analiza făcută pe baza ICE, aceleași date mai spun că o medie a previziunilor plasează rata anuală de creștere a României pentru următorii cinci ani între 2,5% și 4,5%. Conform datelor, în 2023 România a fost catalogată ca fiind cea mai mare economie din sud-estul Europei.
Vezi și: Anunțul lui Mugur Isărescu despre PIB-ul României. Am egalat țări importante și am depășit Grecia
De asemenea, economiștii au prezis că PIB-ul pe cap de locuitor al României, măsurat la paritatea puterii de cumpărare, va ajunge probabil la nivelul mediei Uniunii Europene în jurul anului 2030. Fondul Monetar Internațional plasează PIB-ul nominal pe locul 19 în rândul celor 27 de economii naționale din UE, cu un PIB pe cap de locuitor de 74% din media UE în 2021.
Aceste date, coroborate cu cele enunțate de analistu BNR, nu fac altceva decât să demnostreze că, în realitate, România bubuie din punct de vedere economic, cu toate că avem o rată a inflației mari și un deficit bugetar relativ mare.