Într-un efort de a face față problemelor economice, România a adoptat o nouă ordonanță a sărăciei care va avea un impact semnificativ asupra veniturilor angajaților de la stat la finalul acestui an. Din păcate, bugetarii nu vor mai avea dreptul la anumite beneficii bănești care urmau să fie primite în ultimele două luni ale acestui an.
Potrivit ordonanței ”sărăciei”, Guvernul a decis ca bugetarii români să nu mai primească prime de Crăciun sau al 13-lea salariu în cursul anului 2023. Această decizie drastică a fost explicată de ministrul Finanțelor, care a subliniat că cei care nu se conformează noilor măsuri de austeritate, vor fi sancționați.
Astfel, în lunile noiembrie și decembrie, angajații de la stat nu vor mai beneficia de acele bonificații financiare pe care le primeau în mod tradițional la finalul anului. Acest lucru include primele de Crăciun, al 13-lea salariu, și în unele cazuri, cadourile pentru copiii angajaților, potrivit RTV.
Această măsură drastică a fost luată ca parte a unui efort pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale și pentru a face față problemelor financiare cu care se confruntă țara. Cu toate acestea, această decizie a stârnit nemulțumire printre angajații de la stat, care au depus eforturi considerabile pentru a face față dificultăților economice din ultimele luni.
În contextul unor presiuni economice crescânde și a deficitului de bani în bugetul de stat, Executivul a anunțat o economie estimată la 8 miliarde de lei prin adoptarea „Ordonanței Austerității.”
Această măsură extremă își propune să reducă cheltuielile guvernamentale, având ca efect, inclusiv tăierea unor beneficii ale angajaților de la stat, care nu vor mai putea primi prime de Crăciun sau al 13-lea salariu.
Mai mult decât atât, ministrul de Finanțe a lansat un avertisment cu privire la consecințele acordării unor astfel de prime la final de an, fie că provin de la companii ale statului, ministere sau primării. Orice tentativă de a oferi astfel de prime va fi pedepsită, iar primele vor trebui recuperate, conform avertismentului transmis.
Această „Ordonanță austerității” a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, intrând astfel în vigoare și vine cu multe schimbări pentru toată lumea. Dintre acestea, reamintim impozitarea pe venit de 10% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei, în cazul IT-iștilor, creșterea de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură, creșterea TVA-ului de la 9% la 19% pentru dulciuri, reducerea cu 25% a funcțiilor de demnitate publică, acordarea indemnizației de hrană acordată doar bugetarilor cu salarii sub 14.000 de lei brut.