07 aug. 2020 | 17:44

România este ”lucrată” de Ungaria. Cum ajută maghiarii Rusia

News
România este ”lucrată” de Ungaria. Cum ajută maghiarii Rusia
România este sabotată de Ungaria în războiul rece al gazelor naturale

Gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), proiect finanțat din fonduri neramburasbile primite de la Uniunea Europeană, este mărul discordiei dintre Rusia și Ungaria, care sabotează proiectele României. Cum s-a ajuns aici?

România este sabotată de Ungaria în războiul rece al gazelor naturale

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia.

Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

România este sabotată de Ungaria în războiul rece al gazelor naturale

România este sabotată de Ungaria în războiul rece al gazelor naturale

Ungaria sabotează cam toate proiectele care ocolesc Rusia

Se dorește construirea acestui gazoduct, după criza gazelor din anul 2015, când Uniunea Europeană a constatat că este dependentă de gazele Rusești. S-a conștienzat atunci că bazarea pe o singură sursă de energie nu reprezintă deloc o certitudine, în contextul în care aprovizionarea se poate întrerupe fie din motive tehnice, fie din rațiuni politice, aspecte în urma cărora ar avea de suferit mai multe state.

După criticile aduse de conducerea UE privind dependența de gazul rusesc, inclusiv a proiectelor din Rusia precum TurkStream, program în care s-a implicat și Ungaria, autoritățile ungare au decis aprobarea unui plan de investiții privind construcția, până în octombrie 2021, a unui gazoduct cu o capacitate de 6 miliarde de cubi pe ani, până în Serbia.

Grupul MOL s-a alăturat proiectului gazoductului TurkStream

Grupul ungar MOL (prezent și în România), care controlează FGSZ, proprietar și operator al sistemului de conducte maghiar de înaltă presiune a decis să se alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia, Turcia și Marea Neagră. Practic, ar traversa România.

Răzvan Nicolescu, partener Deloitte şi lider pentru Europa Centrală responsabil de industria gazelor naturale, petrolului şi produselor chimice, a vorbi recent despre aceste intervenții.

„Revenind la ideea conductei care să lege Ungaria de TurkStream, anunţată de oficialul ungar, ar fi de menţionat că nu este una nouă. Este vorba de conceptul vechi pe care Gazprom l-a lansat ca o alternativa la Nabucco şi care fusese botezat South Stream. Ca şi în cazul Nabucco, când Ungaria s-a retras din proiect cu câteva luni înainte momentul decisiv, guvernul ţării vecine alege şi de această dată să facă un joc al companiei ruse îndreptat împotriva Europei, care ii da multe fonduri structurale şi care s-a opus South Stream”, a declarat Răzvan Nicolescu.