03 mart. 2024 | 16:31

România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română

Diverse
România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română
România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română

Armata Română este pe punctul de a face un pas extrem de important. Mai exact, se pregătește pentru achiziția a 54 de obuziere. Acestea sunt vehicule blindate, de care militarii noștri au mare nevoie. Conform autorităților, este pentru prima dată când are loc o astfel de achiziție.

Armată Română cumpără primele obuziere șenilate

Armata Română se află în pragul semnării unui contract crucial pentru achiziționarea a 54 de obuziere, vehicule blindate de o importanță vitală pentru forțele armate române. Este prima dată când țara noastră recurge la o astfel de achiziție, iar presa internațională indică Coreea de Sud ca fiind cel mai probabil furnizor al acestor vehicule militare.

Modelul ales este celebrul K9 Thunder, un obuzier de mare precizie, cu o țeavă de foc de calibrul 155 mm și o distanță de tragere cuprinsă între 18 și 60 de kilometri.

Cu un buget total de peste 700 de milioane de dolari, această achiziție reprezintă un pas important în modernizarea și consolidarea capacității de apărare a României. Fiind un obuzier șenilat, acest vehicul poate să se retragă rapid după efectuarea focului, asigurând protecție și mobilitate pentru militarii noștri pe câmpul de luptă.

Armata Română are în derulare în prezent nu mai puțin de 20 de programe majore de achiziții militare, iar peste 60 de programe de înzestrare se află în diferite stadii de implementare la nivelul Ministerului Apărării Naționale.

În plus, în acest an sunt planificate lansarea a 15 noi programe majore de achiziții militare, reflectând angajamentul României de a-și consolida capacitatea de apărare și de a face față amenințărilor din ce în ce mai diverse și sofisticate.

În contextul strategic al securității naționale și internaționale, Președintele României a aprobat în luna octombrie a anului precedent Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2024-2033.

Acest plan vizează consolidarea capacității de apărare a țării noastre la nivel național și în cadrul alianțelor internaționale, cu scopul de a descuraja și de a contracara eficient orice tip de amenințare, indiferent de natura sa.

Ce achiziții a programat deja Armata Română

În ultimii ani, Armata Română a desfășurat o serie de achiziții militare ample și diversificate, consolidându-și capacitatea de apărare și modernizându-și echipamentul militar. De la sistemele de apărare antiaeriană și rachete Patriot, la avioanele F-16 și vehiculele blindate Piranha 5, România a făcut pași importanți în direcția consolidării capacității sale de apărare.

Recent, Forțele Navale au achiziționat două vânătoare de mine din clasa Sandown din Marea Britanie, primul dintre acestea ajungând deja în țară și devenind operațional. În același timp, Forțele Aeriene au început procesul de modernizare a aeronavelor IAR-99 la Avioane Craiova, iar avioanele de transport C-27J Spartan vor beneficia de modernizări ale sistemului de avionică în viitorul apropiat.

De asemenea, este în curs un program de achiziție a 16 vehicule amfibii de asalt din SUA pentru Regimentul 307 de Infanterie Marină, iar două elicoptere Airbus H215M cu capacități de luptă la suprafață urmează să intre în dotarea Forțelor Navale.

Ministerul Apărării a încheiat un acord interguvernamental cu Coreea de Sud pentru achiziționarea a 54 de sisteme de rachete antiaeriene portabile MANPADS de tip CHIRON, investiție evaluată la aproximativ 97 milioane de dolari. De asemenea, se lucrează la un acord cu SUA pentru achiziționarea a 54 de tancuri Abrams și 12 derivate pe șasiu de tanc, în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Cât de puternică este Armata Română

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut pași importanți în direcția consolidării capacității de apărare a României prin inițierea unor licitații pentru achiziționarea de echipamente militare moderne și performante.

Anul trecut, MApN a încercat să demareze o licitație pentru achiziția a 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune, dar aceasta a fost anulată din cauza neconformităților în oferte. Cu toate acestea, există intenția de a relua licitația în cursul acestei luni.

În septembrie, Romtehnica SA a lansat o licitație pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate, la care s-au înscris companii din Germania, Coreea de Sud și Turcia, demonstrând dorința continuă de modernizare a echipamentului militar.

În ceea ce privește sistemele Patriot, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au anunțat că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat în 2022, iar celelalte două sisteme au fost recepționate în 2023. Cu toate acestea, pentru achiziționarea a trei sisteme Patriot, România așteaptă încă acordul din partea SUA.

În decembrie 2022, MApN a exprimat intenția de a achiziționa 1059 de vehicule de teren ușor blindate, în cadrul programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Această achiziție este parte a eforturilor continue de modernizare a forțelor terestre.

De asemenea, România se pregătește să achiziționeze sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD / VSHORAD), printre care se numără și Mistral 3, un sistem testat și utilizat cu succes de către alte state.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro