03 mart. 2024 | 16:31

România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română

Diverse
România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română
România cumpără vehicule blindate din Coreea de Sud. Achiziţiile totale sunt de miliarde de dolari. Cât de puternică este Armată Română

Armata Română este pe punctul de a face un pas extrem de important. Mai exact, se pregătește pentru achiziția a 54 de obuziere. Acestea sunt vehicule blindate, de care militarii noștri au mare nevoie. Conform autorităților, este pentru prima dată când are loc o astfel de achiziție.

Armată Română cumpără primele obuziere șenilate

Armata Română se află în pragul semnării unui contract crucial pentru achiziționarea a 54 de obuziere, vehicule blindate de o importanță vitală pentru forțele armate române. Este prima dată când țara noastră recurge la o astfel de achiziție, iar presa internațională indică Coreea de Sud ca fiind cel mai probabil furnizor al acestor vehicule militare.

Modelul ales este celebrul K9 Thunder, un obuzier de mare precizie, cu o țeavă de foc de calibrul 155 mm și o distanță de tragere cuprinsă între 18 și 60 de kilometri.

Cu un buget total de peste 700 de milioane de dolari, această achiziție reprezintă un pas important în modernizarea și consolidarea capacității de apărare a României. Fiind un obuzier șenilat, acest vehicul poate să se retragă rapid după efectuarea focului, asigurând protecție și mobilitate pentru militarii noștri pe câmpul de luptă.

Armata Română are în derulare în prezent nu mai puțin de 20 de programe majore de achiziții militare, iar peste 60 de programe de înzestrare se află în diferite stadii de implementare la nivelul Ministerului Apărării Naționale.

În plus, în acest an sunt planificate lansarea a 15 noi programe majore de achiziții militare, reflectând angajamentul României de a-și consolida capacitatea de apărare și de a face față amenințărilor din ce în ce mai diverse și sofisticate.

În contextul strategic al securității naționale și internaționale, Președintele României a aprobat în luna octombrie a anului precedent Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2024-2033.

Acest plan vizează consolidarea capacității de apărare a țării noastre la nivel național și în cadrul alianțelor internaționale, cu scopul de a descuraja și de a contracara eficient orice tip de amenințare, indiferent de natura sa.

Ce achiziții a programat deja Armata Română

În ultimii ani, Armata Română a desfășurat o serie de achiziții militare ample și diversificate, consolidându-și capacitatea de apărare și modernizându-și echipamentul militar. De la sistemele de apărare antiaeriană și rachete Patriot, la avioanele F-16 și vehiculele blindate Piranha 5, România a făcut pași importanți în direcția consolidării capacității sale de apărare.

Recent, Forțele Navale au achiziționat două vânătoare de mine din clasa Sandown din Marea Britanie, primul dintre acestea ajungând deja în țară și devenind operațional. În același timp, Forțele Aeriene au început procesul de modernizare a aeronavelor IAR-99 la Avioane Craiova, iar avioanele de transport C-27J Spartan vor beneficia de modernizări ale sistemului de avionică în viitorul apropiat.

De asemenea, este în curs un program de achiziție a 16 vehicule amfibii de asalt din SUA pentru Regimentul 307 de Infanterie Marină, iar două elicoptere Airbus H215M cu capacități de luptă la suprafață urmează să intre în dotarea Forțelor Navale.

Ministerul Apărării a încheiat un acord interguvernamental cu Coreea de Sud pentru achiziționarea a 54 de sisteme de rachete antiaeriene portabile MANPADS de tip CHIRON, investiție evaluată la aproximativ 97 milioane de dolari. De asemenea, se lucrează la un acord cu SUA pentru achiziționarea a 54 de tancuri Abrams și 12 derivate pe șasiu de tanc, în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Cât de puternică este Armata Română

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut pași importanți în direcția consolidării capacității de apărare a României prin inițierea unor licitații pentru achiziționarea de echipamente militare moderne și performante.

Anul trecut, MApN a încercat să demareze o licitație pentru achiziția a 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune, dar aceasta a fost anulată din cauza neconformităților în oferte. Cu toate acestea, există intenția de a relua licitația în cursul acestei luni.

În septembrie, Romtehnica SA a lansat o licitație pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate, la care s-au înscris companii din Germania, Coreea de Sud și Turcia, demonstrând dorința continuă de modernizare a echipamentului militar.

În ceea ce privește sistemele Patriot, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au anunțat că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat în 2022, iar celelalte două sisteme au fost recepționate în 2023. Cu toate acestea, pentru achiziționarea a trei sisteme Patriot, România așteaptă încă acordul din partea SUA.

În decembrie 2022, MApN a exprimat intenția de a achiziționa 1059 de vehicule de teren ușor blindate, în cadrul programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Această achiziție este parte a eforturilor continue de modernizare a forțelor terestre.

De asemenea, România se pregătește să achiziționeze sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD / VSHORAD), printre care se numără și Mistral 3, un sistem testat și utilizat cu succes de către alte state.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Schimbare pentru toți românii. Ce se întâmplă cu codul numeric persona
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
Capital.ro
Horoscop 12 mai 2024. Berbecii prioritizează odihna, Racii fac schimbări importante
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro