Războiul din Ucraina a deschis discuțiile privind serviciul militar obligatoriu în mai multe state europene, inclusiv în țara noastră. Analistul Aurel Cazacu a vorbit despre deciziile pe care ar putea să le ia Armata Română și despre cât de real ar fi scenariul reintroducerii obligativității serviciului militar.
În multe state europene, serviciul militar obligatoriu a fost desființat în ultimele două decenii. Situația de conflict din Ucraina a deschis însă discuțiile privind sistemul de apărare. Bugetele au început să crească, iar unele autorități iau în considerare reintroducerea obligativității serviciului militar.
Dezbaterile privind instruirea militară nu au avansat decât în câteva state. În România, în circumstanțele războiului, s-a introdus serviciul de rezervist voluntar, care nu are prea mult succes, în ciuda faptului că tinerii sunt plătiți de stat să stea acasă și să participe doar la scurte perioade de pregătire.
Unele voci din domeniu susțin că serviciul militar obligatoriu nu aduce forțelor armate recruți de calitate. Reintroducerea lui nu reprezintă o soluție pentru creșterea capacității de luptă a Armatei Române, este de părere și analistul militar Aurel Cazacu.
Un recrut cu câteva luni de serviciu militar, care a fost obligat să se încorporeze, nu poate să facă față unui război, fiindcă nu are experiență. În plus, statul modern nu ar permite unui recrut fără experiență să ajungă pe teren de război, pentru a fi carne de tun, mai susține expertul.
Cu toate acestea, reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România ar putea să devină o pârghie de folos. Stagiul militar ar ajuta pe două direcții.
„În primul rând, ajută la educarea și disciplinarea tinerilor, cred eu.
Apoi, foarte important, pe perioada stagiului militar, tinerii pot realiza că se simt bine în haină militară și la sfârșit pot opta să se facă militari profesioniști sau să aleagă o instituție de formare militară”, a declarat Aurel Cazacu, potrivit Adevărul, explicând că astfel deficitul de personal, care acum este de 25 de mii de oameni, ar putea să scadă.
Analistul militar a mai explicat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă se iau măsuri suplimentare, cum ar fi: creșterea veniturilor financiare și dotarea cu armament modern. Cu alte cuvinte, creșterea nivelului de satisfacție a militarilor profesioniști, deci a atractivității carierei militar.
„Repet, nimeni nu ar trimite recruții la război. Acest stagiu militar ar fi, practic, ca o campanie de recrutare a profesioniștilor.
Citește și: Înrolarea în Armata Română. Ce salarii oferă MapN pentru soldați
Oricum, chiar dacă nu se reintroduce stagiul militar obligatoriu, creșterea salariilor și dotarea militarilor profesioniști cu armament modern nu sunt negociabile dacă vrem să reducem substanțial deficitul de personal”, a conchis analistul militar Aurel Cazacu.