România, campioană la banii aruncați pe mâncare. Cât sparg românii

România, campioană la banii aruncați pe mâncare. Cât sparg românii
FOTO Toni Hermoso Pulido via Flickr.

Când vine vorba de mâncare, românul nu se uită la bani. Astfel, România a ajuns campioană la cheltuielile alimentare.

Românii cheltuie de două ori mai mult pentru mâncare și băuturi non-alcoolice decât media europenilor. Potrivit studiului Eurostat, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat anul trecut puțin peste 12% din cheltuielile lor totale pentru mâncare și băuturile non-alcoolice, în timp ce românii au alocat 27%. Adică, mai mult decât  suedezii, spaniolii sau francezii.

În schimb, alocăm printre cei mai puțin bani pentru haine 3,5% față de cinci procente, care reprezintă media europeană. La fel se întâmplă și atunci când vorbim de achiziția unei mașini.

Românii cheltuie pe mâncare mai mult decât câștigă

Conform unui raport al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, o familie din România, formată din doi adulți și un copil, cheltuie peste 5500 de lei pe lună pentru un trai decent. Valoarea calculată de specialiști pentru coșul minim lunar este mare dacă o raportăm la salariul mediu pe economie din România, de 2.700 lei.

„Încă mulți câștigă destul de puțin sau poate nu marchează nici măcar nivelul coșului minim de consum și de aceea o bună parte din venituri merg pentru mâncare, care este o nevoie de bază”, susține Dacian Palladi, analist economic.

Ce efecte are mânatul în exces

Consumul excesiv de alimente dăunează sănății. Aceste cheltuieli pot avea și efecte negative asupra sănătății, spun specialiștii în nutriție, care recomandă evitarea exceselor alimentare. De asemnea, nutriționiștii mai dezvăluie că mâncâm mai mult, decât are nevoie corpul nostru. De exemplu, un român consumă cam 3170 de calorii pe zi, pe când standardele românești pentru un bărbat este undeva pe la 2500- 3000 de calorii. Iar pentru femei undeva pe la 2000-2500 de calorii.

„Tot ceea ce este în exces înseamnă din start un dezechilibru, poate să apară o boală metabolică, de exemplu obezitatea, care vine la pachet cu boli de colesterol, poate să apară și-un diabet, uneori în ani poate să apară o problemă cardiacă, aici mă refer la hipertensiune arterială, boli cardiace – infarctul”, avertizează Oana Pop, medic nutriționist.

Pentru români achiziția de alimente reprezintă a treia cea mai importantă categorie de cheltuieli, după electricitate și gaz.