24 sept. 2018 | 12:21

România analfabetă: de ce diplomele nu dau și o generație mai educată

Educație
România analfabetă: de ce diplomele nu dau și o generație mai educată

România are cea mai ridicată rată de analfabetism funcțional din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din elevii români nu sunt capabili să înțeleagă un text citit la prima vedere sau să efectueze operații matematice elementare.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, facultățile din țară scot absolvenți pe bandă rulantă în fiecare an – 80% din cei care se angajează ajungând să profeseze în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Iar această categorie este una fericită, în comparație cu cei care ajung șomeri sau cu cei care nu au nicio pregătire concretă pentru un job.

Unul dintre motivele pentru care am ajuns în topul analfabeților funcționali din Uniunea Europeană ar putea fi finanțarea disproporționată din educație. Potrivit unui raport al Societății Academice din România (SAR), țara noastră alocă mai mulți bani sistemului universitar, decât celui de bază.

De exemplu, în 2016, învățământul preșcolar și primar a primit cu 11% mai puțin decât media europeană (1,5% din PIB), România alocând doar 0,7% din PIB. De asemenea, ciclul gimnazial și liceal din țara noastră a primit 1,5% din PIB, în comparație cu media europeană de 1,9%.

La polul pus, însă, se află învățământul superior românesc, care s-a bucurat de o finanțare mai mare comparativ cu media europeană. Astfel, în 2016, România a alocat 1% din PIB pentru sistemul universitar, față de media europeană de 0,7%.

Țara noastră și Finlanda sunt singurele din Uniunea Europeană care au desemnat mai mulți bani sistemului universitar decât celui de bază.

Cu toate acestea, e de înțeles faptul că o bună parte din bani se duc către sistemul universitar, deoarece salariile profesorilor sunt mult mai mari decât cele ale cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar. Deci o eventuală soluție nu ar fi reducerea fondurilor alocate mediului universitar, ci creșterea celor din învățământul obligatoriu.

„Un tânăr ca să ajungă la facultate trebuie să treacă mai întâi prin învăţământul preuniversitar. Aşadar, cel din urmă este de bază şi, mai mult, obligatoriu prin Legea Educaţiei. Câtă vreme nu vom finanţa sistemul de învăţământ de la cele mai joase niveluri ne vom confrunta în continuare cu probleme extrem de grave precum abandonul şcolar masiv sau analfabetismul funcţional”, a declarat Alexandru Manda, expert în politici educaționale la Societatea Academică din România.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Trucuri pentru a obține friptura de porc fragedă și suculentă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro