24 sept. 2018 | 12:21

România analfabetă: de ce diplomele nu dau și o generație mai educată

Știri generale
România analfabetă: de ce diplomele nu dau și o generație mai educată

România are cea mai ridicată rată de analfabetism funcțional din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din elevii români nu sunt capabili să înțeleagă un text citit la prima vedere sau să efectueze operații matematice elementare.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, facultățile din țară scot absolvenți pe bandă rulantă în fiecare an – 80% din cei care se angajează ajungând să profeseze în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Iar această categorie este una fericită, în comparație cu cei care ajung șomeri sau cu cei care nu au nicio pregătire concretă pentru un job.

Unul dintre motivele pentru care am ajuns în topul analfabeților funcționali din Uniunea Europeană ar putea fi finanțarea disproporționată din educație. Potrivit unui raport al Societății Academice din România (SAR), țara noastră alocă mai mulți bani sistemului universitar, decât celui de bază.

De exemplu, în 2016, învățământul preșcolar și primar a primit cu 11% mai puțin decât media europeană (1,5% din PIB), România alocând doar 0,7% din PIB. De asemenea, ciclul gimnazial și liceal din țara noastră a primit 1,5% din PIB, în comparație cu media europeană de 1,9%.

La polul pus, însă, se află învățământul superior românesc, care s-a bucurat de o finanțare mai mare comparativ cu media europeană. Astfel, în 2016, România a alocat 1% din PIB pentru sistemul universitar, față de media europeană de 0,7%.

Țara noastră și Finlanda sunt singurele din Uniunea Europeană care au desemnat mai mulți bani sistemului universitar decât celui de bază.

Cu toate acestea, e de înțeles faptul că o bună parte din bani se duc către sistemul universitar, deoarece salariile profesorilor sunt mult mai mari decât cele ale cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar. Deci o eventuală soluție nu ar fi reducerea fondurilor alocate mediului universitar, ci creșterea celor din învățământul obligatoriu.

„Un tânăr ca să ajungă la facultate trebuie să treacă mai întâi prin învăţământul preuniversitar. Aşadar, cel din urmă este de bază şi, mai mult, obligatoriu prin Legea Educaţiei. Câtă vreme nu vom finanţa sistemul de învăţământ de la cele mai joase niveluri ne vom confrunta în continuare cu probleme extrem de grave precum abandonul şcolar masiv sau analfabetismul funcţional”, a declarat Alexandru Manda, expert în politici educaționale la Societatea Academică din România.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro