Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, după care a dat ordin armatei ruse de a intra în aceste teritorii. După ce consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Rusia ar putea ataca Ucraina în orice zi, îngrijorările cu privire la urmările unui război sunt din ce în ce mari. De fapt, România ar putea fi zguduită crunt de invazia rusă în Ucraina.
Una dintre urmări ar fi ca prețurile energiei să explodeze în urma unei invazii și baril de țiței să treacă peste pragul de 100 de dolari.
„Cred că dacă izbucnește un război între Rusia și Ucraina, [prețul de] 100 dolari pe baril va fi aproape asigurat”, a declarat Phil Flynn, analist de piață la Price Futures Group.
„Mai mult ca sigur vom avea un vârf puternic și apoi vom scădea. Zona de 100 de dolari pe baril este mai probabilă pentru că stocurile sunt cele mai reduse din ultimii ani”, potrivit acestuia.
În afară de asta, prețurile în regiune ar putea crește, la fel ca gazul și electricitatea dacă UE și SUA nu mai cumpără resurse din Rusia. Și monedele vor avea de suferit.
„Din această poziție, Rusia îi poate cere României să recunoască peninsula Crimeea drept teritoriu rus la schimb cu stabilirea unei granițe între acestea.
România nu recunoaște, însă, Crimeea ca fiind parte din Rusia. Problema este că, atâta timp cât nu există o graniță oficială între acestea,
Rusia poate exploata zăcămintele de petrol, posibil contestate atât de România, cât și de Ucraina”, a notat Gressel pentru Europa Liberă.
Agresivitatea Rusiei în Marea Neagră va continua să crească, este de părere Gustav Gressel, Senior Fellow la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), scrie profit.
„Atât din Crimeea, cât și din Kaliningrad, Rusia poate să-și continue operațiunile de destabilizare a NATO și poate oricând să se retragă în spatele cortinei de protecție, oferite de armele nucleare pe care le deține.
Iar în regiunea Kaliningradului, practica este folositoare fiindcă se află fix la periferia NATO și are ieșire la Marea Baltică, de unde ai o grămadă de posibilități să îți deranjezi vecinii”, a spus Gressel.