Români, luați-vă adio de la litoralul românesc. Se schimbă tot. Anunțul făcut de Guvernul Orban

Români, luați-vă adio de la litoralul românesc. Se schimbă tot. Anunțul făcut de Guvernul Orban
Români, luați-vă adio de la litoralul românesc. Se schimbă tot.

Litoralul românesc va trece printr-un proces de transformare radicală. Anunțul a fost făcut, joi, 17 septembrie, de premierul Ludovic Orban. Ce schimbări în așteaptă pe români, în noul sezon estival?

Schimbări importante pe litoralul românesc. Ce au anunțat autoritățile

Prezenți la lansarea programului de nisipare a Zonei de Coastă Turistică, finanțat din fonduri europene, premierul Ludovic Orban și Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, au vorbit despre „lucrearea fundamentală” ce urmează să schimbe fața litoralulu românesc.

„Guvernul României sprijină – şi o va face în continuare – acest proces de combatere a eroziunii costiere. Astăzi avem cel mai important proiect de mediu în acest sens. Peste 840 de milioane de euro, care sunt investite în această a doua etapă a proiectului, prin care, pe o lungime de 30 de kilometri, vom reuşi nu doar să combatem eroziunea costieră – fapt care ar fi dus ca în următorii 10-20 de ani România, pe anumite porţiuni, să nu mai fi avut plaje – reuşim prin acest proiect să dăm o şansă biodiversităţii, astfel încât au fost prinse măsuri pentru prima oară.   Vorbim de refacerea ecosistemelor marine şi de conservare a biodiversităţii şi, poate, cel mai important, pentru întreaga societate românească şi este vestea bună, prin acest proiect, suprafaţa plajelor României va fi dublată”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Plajele de pe litoralul românesc, mărite cu peste 200 de hectare 

Mai mult, ministrul a explicat că, în anumite zone de pe litoralul românesc, plaja va fi extinsă spre larg cu până la o sută de metri. Folosind tehnologii „inovative, de mare precizie”, întreaga suprafață a plajelor din România va fi mărită cu mai bine de 200 de hectare. Astfel, spune ministrul, plajele românești vor fi mai bine protejate” pentru următorii 50 de ani.

În plus, premierul Ludovic Orban a declarat că, dacă nu s-ar fi luat măsuri urgente, eroziunea ar fi putut duce la dispariție plajelor în foarte multe zone al litoralului. Acesta a adăugat că Guvernul va susține și alte proiecte ce vor ajuta la creșterea fluenței de turiști pe litoralul românesc.

Români, luați-vă adio de la litoralul românesc. Se schimbă tot.
Români, luați-vă adio de la litoralul românesc. Se schimbă tot.

Drum express ce leagă Constanța de Tulcea

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că, în lipsa unor măsuri, eroziunea ar fi riscat să ducă la dispariţia plajelor pe foarte multe zone ale litoralului. Premierul a menţionat că Guvernul va susţine şi alte proiecte care pot să ducă la creşterea fluenţei de turişti pe litoralul românesc.

„Încă din anul 2008, de când eram ministrul Transporturilor, am propus realizarea unui drum expres care să lege Constanţa de Tulcea, de Deltă, pentru a creşte varietatea ofertei turistice, astfel încât să reuşim atragerea de turişti, prin combinarea serviciilor şi atracţiilor de pe litoral cu atracţia evidentă pe care o reprezintă Delta. (…)

Pot să vă spun astăzi că s-a semnat contractul pentru proiectarea acestui drum expres, care face legătura între Constanţa şi Tulcea. Dar nu numai legătura între Constanţa şi Tulcea – asigurând astfel posibilitatea includerii în serviciile turistice şi a Deltei – va face legătura între Constanţa şi Coridorul IX pan-european, pentru că drumul expres Constanţa – Tulcea se va duce pe podul de pe Dunăre, tot pe profil de drum expres, care se construieşte între Tulcea şi Brăila, iar din Brăila se vor realiza două drumuri expres care vor face conexiunea cu Coridorul IX pan-european”, a explicat Orban.

Ce stațiuni vor fi incluse în programul de nisipare a Zonei de Coastă Turistică

Potrivit proiectului prezentat de autorități, litoralului românesc ar trebui să se extindă cu peste 200 de hectare de nisip, pe o lungime de 30 de kilometri, până în anul 2023. Investiția va depăși 800 de milioane de euro.

Astfel, staţiuni precum Costineşti, Olimp, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia şi 2 Mai vor câştiga mai mult teren ca să primească turişti. Pe lângă nisip, plajele vor fi consolidate de diguri cu bolovani de până la 7 tone. Lucrările vor începe  la începutul lunii octombrie.