Meseria de șofer profesionist este asociată de cele mai multe ori cu bărbați, dar egalitatea dintre sexe a ajuns să se vadă și în acest domeniu, chiar și în România.
Tot mai multe femei românce aleg să devine șoferi profesioniști. Deși s-ar putea să fi întâmpinat câteva pe Uber ca să-ți dai seama de acest trend, surprinzătoare este prezența lor la volanul unor tiruri și autobuze, în țară și peste hotare.
În mod previzibil, cele mai multe sunt atrase de salariile bune, dar și de siguranță locului de muncă. Companiile le-au primit cu brațele deschise pentru că, pe de-o parte, deficitul de șoferi este mare, dar și pentru că femeile sunt mai punctuale și mai serioase, conform angajatorilor.
Cei de la Știrile ProTV au inițiat o investigație pe marginea acestui subiect și au vorbit, printre altele, cu Marcel Poenaru. Ea a fost îngrijitoare la o grădinițită înainte. Motivată însă de salariul bun, care poate ajunge cu ușurință până la 6000 – 7000 lei lunar, a decis să meargă pe urmele soțului și să devină șofer de tir.
La început a fost mai greu. „De trei ani jumate fac meseria asta, care chiar îmi place acum”, a explicat Marcela. Întrebată dacă ar mai schimba vreodată acest loc de muncă, șoferița este convinsă că nu are de ce. „Nu! Nu! Niciodată. Cât pot, pe asta o fac. Nimeni nu mă înjură, nimeni nu mă claxonează, e chiar super. Când e tonaj trebuie să fii atent la drum, la asta, dar așa nu e nimic diferit că e un tonaj mai mic sau mai mare. Nu e nicio diferență.”, a adăugat ea.
Femeia face echipă cu soțul ei, iar cei doi s-au rezumat la curse externe. „La ora actuală se descurcă bine, își face treaba că șofer profesionist, se descurcă, cunoaște Europa, a învățat-o foarte bine”, a explicat Neluțu Poenaru despre abilitățile soției lui.