Cod Rutier 2019. Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă gunoaie pe geam sau țin animalele pe scaunul din față

Cod Rutier 2019. Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă gunoaie pe geam sau țin animalele pe scaunul din față
Cod Rutier 2019. Șoferii care înjură în trafic sau aruncă gunoaie pe geam riscă amenzi uriașe

Codul Rutier prevede amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă gunoaie pe geam sau țin animalele de companie pe scaunul din față. Sancțiuni riscă și cei care fac semne obsece în trafic sau înjură alți participanți la trafic. Aceste fapte se încadrează în clasa a IV-a de amenzi (de la 9 la 20 de puncte).

Cod Rutier 2019. Șoferii care înjură în trafic sau aruncă gunoaie pe geam riscă amenzi uriașe

Traficul aglomerat îi face pe mulți șoferi să devină nervoși și să îi înjure pe ceilalți participanți la trafic sau să le arate semne obscene. Aceste fapte sunt încadrate la contravenții în Codul Rutier și sunt sancționate cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni. Cei care își pierd cumpătul și încalcă prevederile riscă să primească o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Cu aceeași sumă sunt sancționați și cei care aruncă gunoi pe drumurile publice sau abandonează obiecte, substanțe sau vehicule. Sancțiunile li se aplică și conducătorilor auto care transportă animale pe locurile din vață ale autoturismelor.

Articolul 102 din Codul Rutier prevede că printre faptele care constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni se numără următoarele:

  • Alin. 22: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic
  • Alin. 23: aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule, după caz
  • Alin 27: transportul animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor

Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru un lucru pe care foarte mulți șoferi îl fac fără să știe că încalcă legislația rutieră. Este vorba despre montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI