Românca ce a fugit de Ceaușescu în Franța și s-a pus pe gătit. Are cel mai tare restaurant din Paris

Românca ce a fugit de Ceaușescu în Franța și s-a pus pe gătit. Are cel mai tare restaurant din Paris
Ecaterina Paraschiv, un antreprenor de succes

Nu de puține ori se întâmplă ca românii să devină persoane de succes peste graniță. O astfel de poveste o are ca personaj principal pe Ecaterina Paraschiv, fugită în Franța, în plin comunism. Astăzi are unul din cele mai populare restaurante din Paris, inclus și în celebrul catalog al celebrei reviste Vogue.

Ecaterina Paraschiv, un antreprenor de succes

Atunci când a fugit din România, în plină perioadă comunistă, alături de părinții ei, Ecaterina Paraschiv nu se gândea că va ajunge celebra publicație ”Le Figaro”, să scrie despre ea și despre succesul ei în gastronomie.

Elena și-aduce aminte că era mică atunci când părinții au decis să fugă din țară. Avea șase ani și jumătate, când părinții ei au devenit refugiați politici. Au ajuns, cu greu, în Franța, unde ulterior Ecaterina a crescut, a învățat și a ajuns un avocat de succes.

”Era în timpul comunismului, tata fugise din ţară şi drept pedeapsă m-au dat afară de la grădiniţă. Tata, fiind artist plastic, a câştigat un premiu în Paris. A avut norocul să primească o autorizaţie de a părăsi teritoriul pentru a merge în Franţa şi a recupera premiul.

Atunci mama i-a spus să rămână acolo şi că se va descurca ea cumva să mergem şi noi după el. Eu am fost dată afară de la grădiniţă, mama de la slujbă. Apoi am fost daţi afară din casă şi am ajuns să locuim cu ţiganii în sectorul 5. Eu am amintiri destul de plăcute pentru că nu mă duceam la şcoală. Eram pe străzi cu prietenii mei şi mă jucam toată ziua“, a declarat ea.

Afacere de succes, lăudată de Vogue

Dar parcă ceva lipsea, iar acel ceva avea să-i aducă popularitatea și recunoașterea. Acel ceva avea să se numească ”Ibrick Kitchen”, un restaurant cu profil gastronomic autentic românesc.

Nu și-a uitat niciodată țara natală, România, pe care o vizitează  cât mai des posibil. Este atrasă în principal de România rurală și de tradițiile ei și de mâncarea gustoasă pe care această țară o poate oferi. De-aici i-a venit și ideea acestei afaceri, deschisă din 2018. Afacerea funcționează și astăzi, chiar dacă pandemia a creat probleme.

Cu multe amintiri din România încă proaspete în minte, Ecaterina Paraschiv a decis să renunțe la viața ei de avocat și să facă altceva. A început prin deschiderea unei cafenele la Paris în martie 2017, numită Ibrik Coffee.

Lucrurile au mers foarte bine cu acest loc, așa că a decis să diversifice lucrurile. A decis să le dea parizienilor un adevărat gust al României. Așa a început să prindă contur proiectul restaurantului Ibrik Kitchen la aproximativ un an de la deschiderea cafenelei.

Pentru a putea aduce gastronomia autentică din România, Ecaterina Paraschiv avea nevoie de un partener  care să știe ce înseamnă acest lucru. L-a luat ca pertener pe Bogdan Alexandrescu, finalist MasterChef România și unul dintre cei mai apreciați bucătari români ai momentului. Împreună cu Ovidiu Malișevschi, se ocupă de menu-uri, de bunul mers al restaurantului.

Cei trei au deschis restaurantul pe 1 decembrie 2018, de Ziua Națională a României și, la scurt timp, celebra revistă de stil de viață Vogue a inclus-o pe lista sa cu cele mai importante cinci restaurante pariziene de încercat.

”Recent deschis pe strada Mulhouse din Paris, Ibrik Kitchen pune la dispoziţie preparate de origine balcanică, printre care sarmale de porc cu mămăligă cremoasă, gulaş de pui şi păstrăv la grătar. O bucătărie exotică şi foarte reuşită“, scria vogue.fr.

Un exemplu de succes în afaceri

Știrile au călătorit repede și au ajuns și în România, unde mass-media locală a relatat povestea. Ulterior, jurnaliști din întreaga lume, precum și parizieni, români care locuiesc în Paris și turiști au început să vină aici pentru a vedea singuri ce are acest nou restaurant. Și majorității le-a plăcut ceea ce au găsit.

”Am adus câteva articole din satul mamei mele din Bucovina. Am adus un covor manual făcut de familia mea, o mască și câteva tablouri realizate de tatăl meu.

Am făcut o adevărată cercetare istorică asupra decorațiunilor. Ideea a fost să faci ceva mai mult decât mâncare, să spui o poveste mai importantă și mult mai interesantă decât ceea ce mănânci ”, a explicat Ecaterina Paraschiv.

Celebra publicație Le Figaro i-a acordat materiale ample Ecaterinei și afacerii ei de succes, despre care jurnaliștii francezi au avut numai cuvinte de laudă, scriind:

”Povestea Ecaterinei Paraschiv, este una care te face să îți dorești să fii antreprenor. După ce a studiat dreptul și o primă carieră ca avocat fiscal, a decis să se recalifice în ceea ce o fascinează: gătitul.”, scria Le Figaro despre Ecaterina Paraschiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI