Americanul care a contribuit la căderea lui Ceaușescu a murit cu o zi înainte de Ziua Națională a României

Americanul care a contribuit la căderea lui Ceaușescu a murit cu o zi înainte de Ziua Națională a României
Americanul care a contribuit la caderea lui Ceausescu a murit cu o zi inainte de Ziua Nationala a Romaniei

Istoria e plină de coincidențe. De-a lungul timpului s-au întâmplat multe lucruri ce pot fi considerate ciudate. Americanul care a contribuit la căderea lui Ceaușescu avea să se stingă cu o zi înainte de Ziua Națională a României. Pe 30 noiembrie trecea la cele sfinte unul dintre cei mai importanți oameni ai planetei la finalul anilor 80.

Americanul care a contribuit la căderea lui Ceaușescu a murit cu o zi înainte de Ziua Națională a României

S-a stins la vârsta de 94 de ani și s-a spus despre el că a contribuit din plin la căderea regimului comunist din țara noastră. Vorbim despre George H.W. Bush, președintele Statelor Unite ale Americii în perioada 1909-1993, care murea pe 30 noimebrie 2018. Cu o zi înainte de Ziua Națională a României, Bush sr. se stingea. Fostul președinte ducea cu el multe secretele schimbării regimului de la București.

Coincidențele nu se opresc aici. Pe 2 și 3 decembrie 1989, cei mai importanți lideri ai planetei se întâlneau la Malta. Gorbaciov și Bush au discutat despre ce urmează să se întâmple în Europa. În cele mai multe dintre țările comuniste, regimurile căzuse. România era ultimul bastion, iar lucrurile urmau să se schimbe și la noi.

Totul a plecat de la clauza națiunii celei mai favorizate

Căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu era o chestiune de timp. Era evident că dictatorul român nu mai putea rezista în frunte. În jurul său totul se prăbușea, iar după întâlnirea SUA-URSS, lucrurile erau clare. Iulian Vlad, fostul șef al Securității afirma că Washington-ul i-ar fi plătit astfel o poliță mai veche lui Ceaușescu, care denunțase clauza națiunii celei mai favorizate.

„Sfatul preşedintelui Americii pentru partea sovietică era să acţioneze în consecinţă şi să constrângă România să cedeze într-un fel sau altul. Ceauşescu a făcut o greşeală politico-diplomatică importantă. El a denunţat unilateral clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care America o oferise României. Adică în relaţiile economice se lucra conform prevederilor acestei clauze. America s-a simţit ofensată şi probabil că Ceauşescu n-a intuit cât de grave ar putea să fie urmările şi în plan politic.”, spunea Iulian Vlad pentru Adevărul.

Americanul care a contribuit la căderea lui Ceaușescu a murit cu o zi înainte de Ziua Națională a României. George H.W. Bush a contribuit din plin la schimbarea la față a țării noastre. Statele Unite, conduse la acea vreme de Bush sr., au influențat modificările politice în toate statele aflate sub influența URSS. În anul 1989, guvernele comuniste din Cehoslovacia, Ungaria, Polonia sau Bulgaria erau îndepărtate în urma unor mișcări populare de amploare.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI