Roman Abramovich vrea mai mulți bani pentru Chelsea. Suma uriașă pe care o cere. Care ar fi scopul acesteia

Roman Abramovich vrea mai mulți bani pentru Chelsea. Suma uriașă pe care o cere. Care ar fi scopul acesteia
Roman Abramovich vrea bani mai mulți pentru vânzarea clubului Chelsea, pe care-l deține din 2003

Roman Abramovich vrea mai mulți bani pentru Chelsea. Miliardarul rus a scos la vânzare din luna martie clubul pe care-l deține din 2003. Oligarhul supus sancțiunilor în Marea Britanie și UE din cauza relațiilor speciale cu Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina, solicita suma de 3 miliarde de euro pentru gruparea câștigătoare a două trofee de Champions League. Acum, Roman Abramovich a mărit miza, pe ultima sută de metri a finalizării tranzacției.

Roman Abramovich vrea mai mulți bani pentru Chelsea

Roman Abramovich vrea mai mulți bani pentru Chelsea. Miliardarul rus de 55 de ani a fost nevoit să scoată la vânzare clubul londonez, pe care-l deține din 2003. Inițial, el își delegase atribuțiile de conducere, dar, silit de spectrul sancțiunilor economice luate împotriva sa de guvernul britanic, a anunțat că va ceda gruparea pentru 3 miliarde de euro.

Abramovich a făcut public și faptul că nu va cere restituirea sumei de 1,5 miliard de euro pe care clubul o are către el și că profitul rezultat în urma vânzării va fi direcționat către victimele războiului din Ucraina

„Vânzarea clubului nu se va face repede, ci va urma un întreg proces. Nu voi cere ca vreun împrumut să fie plătit. Nu a fost niciodată despre afaceri sau despre bani pentru mine, ci despre pasiune pură pentru joc și club. Mai mult, i-am transmis echipei mele să înființeze o fundație caritabilă, iar tot profitul net obținut în urma vânzării va fi donat. Fundația va veni în ajutorul tuturor victimelor și a războiului din Ucraina. Asta include asigurarea de fonduri critice pentru necesitățile urgente și imediate ale victimelor, precum și susținerea recuperării pe termen lung a acestora”, a anunțat Abramovicj, într-un comunicat, luna trecută.

Suma uriașă pe care o cere. Care ar fi scopul acesteia

Roman Abramovich a însărcinat o bancă americană din cadrul Raine Group pentru găsirea potențiallor cumpărători și încheierea tranzacției. Au fost peste 200 de oferte, conform presei britanice, dar în „finală” au rămas doar 3 oameniși grupuri de afaceri.

E vorba de grupul condus de Sir Martin Broughton (75 de ani), un om de afaceri britanic, fost președinte al clubului Liverpool și al companiei British Airways, Todd Boehly, un investitor american ce deține acțiuni la Los Angeles Lakers, faimoasa echipă din NBA și Steve Pagliuca, acționar majoritar la Atalanta, formația din Serie A.

Potrivit celor de la Sky News, rusul are o nouă cerință pentru cei trei miliardari rămași în cursa pentru achiziționarea clubului. Pe lângă cele aproximativ 3 miliarde de euro pe care Abramovich le cere în schimbul lui Chelsea, oligarhul mai dorește încă circa 500 de milioane de lire sterline, aproximativ 600 de milioane de euro. Asta deoarece oligarhul vrea să se asigure de crearea unui fond pentru donații în valoare de 1 miliard de lire sterline.

Mai vrea 600 de milioane de euro, în plus

Roman Abramovich și-a făcut cunoscută noua pretenție în ultimele 48 de ore, mai scrie sursa citată, ce precizează că cei trei miliardari au fost de acord cu ea. Pentru Abramovich marea surpriză este că în grupul de investitori ce-l susține pe Martin Broughton se află și două dintre cele mai mari vedete ale sportului, Serena Williams (40 de ani), câștigătoare a 23 de turnee de Grand Slam si Lewis Hamilton (37 de ani), campion mondial de șapte ori în Formula 1. Cei doi ar urma să contribuie cu câte 10 milioane de lire sterline, echivalentul a 12 milioane de euro.

Roman Abramovich nu se va alege cu nicio liră sterlină din tranzacție, menționează aceeași sursă, aceasta fiind condiția pusă de guvernul britanic pentru realizarea vânzării clubului. Tocmai de aceea, oligarhul vrea să se asigure că va face cea mai mare donație privată din istoria Marii Britanii. Încă nu e clar dacă suma preconizată a fi dată în scop umanitar se va îndrepta tot spre victimele războiului din Ucraina sau și către alte obiective caritabile.