Roman Abramovich vinde Chelsea într-un mod inedit. Cum va încasa banii miliardarul rus

Roman Abramovich vinde Chelsea într-un mod inedit. Cum va încasa banii miliardarul rus
Roman Abramovich a solicitat ca banii pentru vânzarea clubului Chelsea să-i fie plătiți într-un mod inedit pentru acest nivel al afacerilor

Roman Abramovich vinde Chelsea într-un mod inedit. Miliardarul rus s-a văzut nevoit să se despartă de afacerea care l-a făcut faimos, în contextul sancțiunilor la care este supus de Marea Britanie și UE. Considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, oligarhul e „hăituit” financiar de autoritățile europene care i-au blocat deja active și proprietăți de multe miliarde de euro. Roman Abramovich a ales, în această situație, să prefere o modalitate de încasare a abnilor ce-i va primi pentru Chelsea într-un mod inedit la acest nivel.

Roman Abramovich vinde Chelsea într-un mod inedit

Roman Abramovich vinde Chelsea într-un mod inedit. Pentru miliardarul de 55 de ani, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a devenit o mare problemă. Considerat un apropiat al liderului de la Kremlin, Abramovich este pe lista oligarhilor vizați de sancțiuni economice dure din partea Marii Britanii și UE.

Proprietăți și active aparținând lui Abramovich sunt descoperite periodic și „înghețate” sau confiscate de guvernele mai multor țări. Autoritățile din Insula Jersey, un paradis fiscal situat pe Canalul Mânecii, au anunțat că au „îngheţat” active cu o valoare de peste şapte miliarde de dolari care sunt bănuite că ar avea legătură cu Roman Abramovich și care fie sunt amplasate în Jersey, fie sunt deţinute de entităţi încorporate în Jersey.

Cum va încasa banii miliardarul rus

Lui Abramovich i-au fost confiscate și 12 proprietăți aflate în Franța, printre care și fastuosul Château de la Croë. Castelul este situat într-una dintre cele mai prestigioase părți ale Coastei de Azur – Cap d’Antibes – iar agenții imobiliari locali estimează că valorează aproximativ 90 de milioane de lire sterline, echivalentul a 120 de milioane de euro.

Construit în 1926, elegantul castel este dotat cu peste o duzină de dormitoare, opt băi și este amplasat pe aproape 5 hectare de pădure luxuriantă și peluze somptuoase, la doar câțiva metri de Marea Mediterană.

Roman Abramovich așteaptă acum finalizarea tranzacției pentru vânzarea clubului Chelsea. Marți, 14 aprilie, a fost data limită pentru depunerea ofertelor. Potrivit The Sun, în competiție au rămas patru ofertanți, din cei 200 inițiali.

Miliardarii rămași în competiție pentru achiziționare dublei câștigătoare a Champions League sunt Stephen Pagliuca, Todd Boehly, Martin Broughton, fostul președinte de la Liverpool, alături de Lord Sebastien Coe și familia Ricketts. Favority pare a fi omul de afaceri american, Stephen Pagliuca, cel care mai deține echipa de baschet din NBA, Boston Celtics, dar și clubul Atalanta, din Serie A.

Suma din tranzacție va fi plătită „cash”

Roman Abramovich a cerut suma de 3 miliarde de lire sterline, circa 3,3 miliarde de euro, pentru clubul din Stamford Bridge, pe care-l deținea din 2003. Dar cum conturile și activele sale sunt blocate, miliardarul a solicitat o metodă inedită de plată pentru acest nivel.

Pur și simplu, conform aceleiași publicații, The Sun, banii vor fi plătiți cash, aduși în valize la sediul clubului. O metodă ce seamănă cu cele folosite cândva de Gigi Becali pentru a-și premia jucătorii sau ca cea din „Dosarul Valiza”, din 2008. Dar Roman Abramovich e silit să apeleze la această modalitate de plată – deși vorbim de peste 3 miliarde de euro – altfel n-ar putea avea acces la suma respectivă. În ciuda sancțiunilor, oligarhul rus va avea ultimul cuvânt în privința noului proprietar ce-i va urma la cârma clubului londonez.