Roman Abramovich a confirmat că vinde Chelsea. Destinație surpriză pentru suma pe care o va încasa

Roman Abramovich a confirmat că vinde Chelsea. Destinație surpriză pentru suma pe care o va încasa
Roman Abramovich deține clubul Chelsea din 2003, timp în care gruparea din Stamford Bridge a obținut 21 de trofee

De ce vinde Roman Abramovich clubul Chelsea. Patronul actualei deținătoare a Champions League vrea să scape de proprietățile pe care le deține în Marea Britanie. Miliardarul rus este considerat unul dintre oligarhii apropiați de președintele Vladimir Putin. Aceștia sunt vizați de sancțiuni economice drastice de către Occident, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. Roman Abramovich este unul dintre cei mai vizibili miliardari ruși, el deținând din 2003 gruparea de pe Stamford Bridge.

Roman Abramovich a confirmat că vinde Chelsea

UPDATE. 3 martie. 9.00. Roman Abramovich a confirmat că vinde Chelsea. Miliardarul rus a transmis un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului în care anunță că se desparte de clubul din Stamford Bridge.

„Aș vrea să mă refer la speculațiile apărute în media în ultimele zile referitoare la poziția mea de proprietar al Chelsea FC. Așa cum am anunțat anterior, întotdeauna am luat deciziile cu inima, în interesul clubului. În situația actuală, am luat deja decizia de a vinde clubul, întrucât cred că așa este cel mai bine pentru interesul clubului, al fanilor, al angajaților, de asemenea și al sponsorilor clubului și al partenerilor”, se scrie în comunicat.

Roman Abramovich a anunțat, în mod surprinzător, că toate fondurile obținute vor fi donate victimelor războiului din Ucraina, prin intermediul unei fundații ce va fi înființată. De asemenea, omul de afaceri a spus că renunță la orice datorie pe care clubul o are către el, care, conform presei britanice, se cifrează la 1,5 miliarde de lire sterline, aproximativ 2 miliarde de euro. Abramovich ar dori să obțină din tranzacție măcar 3 miliarde de lire sterline pe clubul ce deține Champions League, scrie Daily Mail.

Destinație surpriză pentru suma pe care o va încasa

„Vânzarea clubului nu se va face repede, ci va urma un întreg proces. Nu voi cere ca vreun împrumut să fie plătit. Nu a fost niciodată despre afaceri sau despre bani pentru mine, ci despre pasiune pură pentru joc și club. Mai mult, i-am transmis echipei mele să înființeze o fundație caritabilă, iar tot profitul net obținut în urma vânzării va fi donat. Fundația va veni în ajutorul tuturor victimelor și a războiului din Ucraina. Asta include asigurarea de fonduri critice pentru necesitățile urgente și imediate ale victimelor, precum și susținerea recuperării pe termen lung a acestora.

Vă rog să înțelegeți că a fost o decizie incredibil de greu de luat și mă doare să mă despart de club în acest mod. Oricum, chiar cred că așa este cel mai bine pentru interesul clubului.

Sper să pot vizita Stamford Bridge o ultimă dată pentru a-mi lua la revedere de la voi toți în persoană. A fost un privilegiu de o viață să fiu parte din Chelsea FC și sunt mândru de toate realizările noastre. Chelsea Football Club și suporterii vor fi mereu în inima mea”, a transmis Roman Abramovich prin intermediul site-ului oficial al lui Chelsea.”

De ce vinde Roman Abramovich clubul Chelsea

De ce vinde Roman Abramovich clubul Chelsea. Omul de afaceri rus are o avere estimată la peste 18 miliarde de dolari, conform Forbes. El se află printre oligarhii apropiați de Vladimir Putin, vizați de sancțiunile economice ale Occidentului, în contextul invadării Ucrainei de armatele Federației Ruse.

Roman Abramovich (55 de ani) a cumpărat clubul Chelsea Londra în 2003, reușind, cu investiții masive, să-l aducă în prim-planul fotbalului britanic și european. Echipa deține, la ora actuală, Champions League. Chelsea a fost estimată la 3, 2 miliarde de dolari, fiind cel de-al șaselea cel mai valoros club din lume. Doar anul trecut, gruparea de pe Stamford Bridge a avut venituri de 570 de milioane de dolari. Dar situația creată de războiul din Ucraina și statutul lui Abramovich l-au făcut pe miliardarul de 55 de ani să ia decizia de a vinde clubul.

Ce miliardar vrea să îl cumpere

În primă instanță, Abramovich doar renunțase la conducerea clubului, acum câteva zile, pasând răspunderea consiliului ce conduce și Fundația clubului. Dar, ultimele evoluții ale conflictului din Ucraina și spectrul tot mai amenințător al sancțiunilor economice, inclusiv al confiscării tuturor fondurilor și proprietăților pe care le are în Anglia, l-au determinat pe Abramovich să încerce vânzarea clubului.

Informația a fost dezvăluită de unul dintre posibilii cumpărători, afaceristul elvețian Hansjorg Wyss, căruia i-a fost propusă cumpărarea deținătoarei trofeului Ligii Campionilor. 2 miliarde de lire sterline ar fi prețul solicitat de Abramovici în schimbul acțiunilor deținute la gruparea londoneză.

„Ca orice oligarh rus, în acest moment, Roman este disperat. Încearcă să scape cât mai repede de proprietățile și locuințele din Anglia. Și Chelsea este pe listă. De aceea, am fost contactat, alături de alți trei oameni, pentru a prelua clubul. Deocamdată, însă, el cere prea mult. Știu că echipa îi datorează peste 2 miliarde. Să vedem, momentan nu știm exact care este prețul de vânzare.

Dar da, mă văd la Chelsea, alături de alți parteneri. Pentru că nu voi face un astfel de pas singur. Trebuie un consorțiu, alți investitori care să vină cu bani. Vom vedea zilele următoare”, a declarat omul de afaceri, de 86 de ani, pentru Blick.

Conform The Guardian, Wyss (86 de ani) a făcut avere grație unei fabrici de echipamente medicale pe care a înființat-o în SUA, unde și locuiește, în ciuda faptului că s-a născut în Elveția. Averea acestuia este evaluată la 5 miliarde de euro. Roman Abramovich, în schimb, locuiește mai mult în Dubai, după ce Marea Britanie a refuzat să-i mai acorde viză de intrare în țară.