Roman Abramovich, încă o piedică în vânzarea lui Chelsea. Care e problema

Roman Abramovich, încă o piedică în vânzarea lui Chelsea. Care e problema
Roman Abramovich vinde clubul Chelsea după 19 ani, dar încă are probleme legate de finalizarea afacerii

Roman Abramovich, încă o piedică în vânzarea lui Chelsea. Miliadarul rus se află la un pas de finalizarea tranzacției. După negocieri îndelungate, clubul va ajunge în proprietatea unui consorțiu condus de magnatul american Todd Boehly, pentru suma totală de 4,25 miliarde de lire sterline, aproximativ 5 miliarde de euro. Dar situația lui Roman Abramovich îngreunează din nou finalizarea tranzacției, punând în pericol chiar viitorul clubului.

Roman Abramovich, încă o piedică în vânzarea lui Chelsea

Roman Abramovich, încă o piedică în vânzarea lui Chelsea. Supus sancțiunilor occidentale din cauza relațiilor sale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, miliardarul de 55 de ani s-a despărțit și de afacerea favorită, el fiind patronul grupării din Stamford Bridge din 2003.

Abramovich își dăduse acordul pentru ca noul proprietar al clubului să fie un consorțiu condus de magnatul american Todd Boehly, coproprietar al echipei de baseball, LS Dodgers. Suma totală convenită a fost de 4,25 miliarde de lire sterline, aproximativ 5 miliarde de euro. Din aceasta, aproape 3 miliarde ar urma să ia calea unei fundații care să îi doneze victimelor războiului din Ucraina. Încă 2 miliarde de euro ar reprezenta investițiile pe care Boehly s-a angajat să le facă în clubul Chelsea.

Care e problema

Roman Abramovich n-a acceptat ca cele 3 miliarde de euro să se ducă în întregime spre contul indicat de guvernul britanic. El a cerut ca 1,6 miliarde de lire sterline, aproximativ 2 miliarde de euro, să fie distribuite către Camberley International Investments, o companie înregistrată în Jersey, care o va dona ulterior victimelor războiului din Ucraina, scrie Daily Mail. Compania e bănuită că s-ar afla sub sub influența miliardarului rus.

Până la urmă, Abramovich și oficialii britanici ajunseseră la o înțelegere și în această privință. El ar fi oferit garanții legale ce asigură faptul că niciun ban din tranzacție nu va ajunge la el ori membrii familiei sale. Presa britanică preciza că tranzacția s-ar putea finaliza în decurs de 24 de ore, până miercuri, 25 mai.

Totuși, a apărut o nouă piedică în calea tranșării afacerii. Conform BBC, problema e legată de faptul că AQbramovich are și pașaport portughez. În aceste condiții, conform reglementărilor UE, e necesară și aprobarea autorităților lusitane pentru încheierea vânzării clubului, lucru ce ar peste cap „orarul” acesteia.

Miliardarul are și pașaport portughez

Un oficial al guvernului a declarat că au loc consultări intense în cadrul Comisiei Europene pentru a rezolva noul obstacol în timp util.

„Cu toții ne dorim ca afacerea să se facă, dar date fiind natura ei complicată și structura acționariatului clubului Chelsea, nimic nu e simplu. Timpul se scurge rapid, ir tranzacția trebuie finalizată până la finalul zilei de marți (n.r. – 31 mai), altfel se vor rata importante deadline-uri sportive, iar situația clubului va fi periclitată”, a spus oficialul, conform sursei citate.

Chelsea a primit din partea cabinetului britanic o dispensă specială ce expiră pe 31 mai. De asemenea, The Football Association, organizația ce conduce fotbalul englez, trebuie să nominalizeze până la 9 iunie cluburile care pot fi înscrise în noul sezon al cupelor europene. Dacă afacerea nu va fi încheiată în timp util, Chelsea riscă să rămână și fără licența de participare în Premier League.