Roman Abramovich e istorie pentru Chelsea. Decizia luată de guvernul britanic

Roman Abramovich e istorie pentru Chelsea. Decizia luată de guvernul britanic
Roman Abramovich a fost patronul lui Chelsea vreme de 19 ani, timp în care clubul a câștigat 21 de trofee

Roman Abramovich e istorie pentru Chelsea. Miliardarul rus a pus în vânzare gruparea de pe Stamford Bridge cu câteva zile înainte să fie supus, din 10 martie, sancțiunilor guvernului britanic. Oligarhul e suspectat de legături apropiate cu Vladimir Putin și de sponsorizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. După mai bine de două luni și jumătate, guvernul britanic și-a dat acordul pentru finalizarea tranzacției.

Roman Abramovich e istorie pentru Chelsea

Roman Abramovich e istorie pentru Chelsea. Miliardarul rus a anunțat în luna martie că vinde clubul pe care-l patrona din 2003. Oligarhul a fost supus sancțiunilor de către guvernul britanic și UE, din cauza legăturilor apropiate cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Abramovich și-a dat acordul ca noul proprietar al clubului să fie un consorțiu condus de magnatul american Todd Boehly, coproprietar al echipei de baseball, LS Dodgers. Suma totală convenită a fost de 4,25 miliarde de lire sterline, aproximativ 5 miliarde de euro. Din aceasta, aproape 3 miliarde ar urma să ia calea unei fundații care să îi doneze victimelor războiului din Ucraina. Încă 2 miliarde de euro ar reprezenta investițiile pe care Boehly s-a angajat să le facă în clubul Chelsea.

Decizia luată de guvernul britanic

Roman Abramovich anunțase că va dona toți banii către victimele războiului din Ucraina. Dar lucrurile n-au decurs atât de simplu, nici măcar după acceptarea ofertei lui Boehly. Cabinetul britanic a vrut să se asigure că niciun ban din tranzacție nu ajunge la oligarh sau la vreun membru al familiei sale.

Abramovich ar fi dorit ca o bună parte din cele 3 miliarde de euro să fie direcționate către o firmă controlată de el, lucru neacceptat de oficialii britanici. Până la urmă, s-a ajuns la un acord, astfel încât suma va fi trimisă într-un cont bancar „înghețat” ce aparține guvernului și nu oligarhului.

Marți, Premier League, echivalentul englez al LPF, a anunțat aprobarea vânzării clubului Chelsea către Todd Boehly. Lucru cu atât mai important cu cât echipa a primit o licență specială pentru a juca, una care expiră pe 31 mai. Marți noapte, guvernul britanic a dat „undă verde” tranzacției, a scris BBC.

Sub conducerea oligarhului, Chelsea a câștigat 21 de trofee

„Azi-noapte târziu, guvernul Regatului Unit a ajuns la un acord ce-i permite să aprope vânzarea lui Chelsea. Ca urmare a sancțiunilor aplicate lui Roman Abramovich, guvernul a lucrat din greu ca să se asigure că echipa va continua să joace fotbal. Dar a fost mereu clar că viitorul clubului poate fi asigurat doar de un nou proprietar. Suntem mulțumiți că în urma procedurii de vânzare, Roman Abramovich nu va beneficia în niciun fel de pe urma acesteia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, conform sursei citate.

Ultima piedică în calea finalizării procesului se pare că o mai reprezintă faptul că Abramovich are și pașaport portughez. Conform reglementărilor europene, în acest caz și autoritățile lusitane ar trebui să-și dea ok-ul pentru tranzacție, lucru ce se speră a se rezolva în scurtă vreme.

În „era Abramovich”, Chelsea a câștigat nu mai puțin de 21 de trofee: 5 titluri în Premier League, două trofee Champions League, 5 Cupe ale Angliei, 3 Cupe ale Ligii, două trofee Europa League, două cupe ale Ligii Angliei, o Supercupă UEFA, un campionat mondial al cluburilor. Gruparea antrenată de Thomas Tuchel a terminat actualul sezon pe locul 3 și va juca în noua ediție de Champions League.